• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 06:08
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Dodijeljena poticajna sredstva za jačanje sektora privrede

Danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa pet korisnika u okviru programa “Poticaji za jačanje poslovnih subjekata koji se bave preradom domaćih poljoprivrednih proizvoda na području Bihaća“.

Ovaj program ima za cilj jačanje sektora privrede kao generatora napretka i održivog razvoja sa naglaskom na preradu domaćih poljoprivrednih proizvoda, kako bi se osigurao što veći plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda. Program se provodi uz podršku Projekta okolišnog i ekonomskog upravljanja, kojeg podržava i financira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Nijaza Lipovače, pomoćnika gradonačelnika za lokalno-ekonomski razvoj, poticajna sredstva su namijenjena za lokalne poslovne subjekte i fizička lica koja imaju namjeru pokrenuti vlastiti posao za proizvodnju i preradu voća, povrća, ljekovitog aromatskog, začinskog i bilja za upotrebu u farmaciji.

„Poticajna sredstva isključivo su namijenjena za nabavku nove opreme kojom će se omogućiti kako postojećim, tako i novouspostavljenim privrednim subjektima da unaprijede proizvodni proces što će rezultirati povećanjem produktivnosti i efikasnosti, povećanjem plasmana proizvoda, povećanjem obima proizvodnje postojećih proizvoda te razvojem novih proizvoda“, kazao je Lipovača, koji je u ime Grada Bihaća potpisao ugovore sa korisnicima. On je dodao da će uskoro biti raspisan novi poziv, budući da je ostalo još neiskorištenih 32.000 KM.

Korisnici poticaja u obavezi su učestvovati u finansiranju projekata sa najmanje 20 %, što su oni premašili osiguravši 20.338,99 KM, odnosno gotovo 30% vlastitih sredstava.


Poticajna sredstva u ukupnom iznosu od 48.000 KM dodijeljena su poslovnim subjektima:

1. Domaća radinost „Pčelica“ (uzgoj i prerada voća)

2. Domaća radinost „Kuća farmacije Zehra“ (proizvodnja i prerada ljekovitog,

aromatskog, začinskog i bilja za upotrebu u farmaciji)

3. EE-Commerce d.o.o. (uzgoj i prerada povrća)

4. Domaća radinost Poljoprivredna proizvodnja „Orhideja“ (proizvodnja i prerada

ljekovitog, aromatskog i začinskog bilja),

5. fizičko lice Nusretu Sušiću, koji će registrirati domaću radinost za uzgoj i preradu

voća.

  • Radio Bihać
  • 21.11.2019 - 10:41
  • 396

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI