• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 07:01

Dom naroda Parlamenta FBiH 4. novembra o epidemiološkoj situaciji

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH razmatraće u četvrtak, 4. novembra, epidemiološku situaciju u Federaciji BiH u avgustu i septembru sa prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH, ...

Na dnevnom redu sjednice je i odluka Ustavnog suda BiH od 23. septembra, koja se odnosi na usklađivanje Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca FBiH sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je, odlučujući o zahtjevu Opštinskog suda u Sarajevu, utvrdio da Zakon o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH nije u skladu sa Ustavom BiH zato što ne sadrži odredbe o naknadama na ime dežurstva, odnosno, pripravnosti.

U odluci Ustavnog suda BiH naloženo je Parlamentu FBiH da najkasnije u roku šest mjeseci od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH" uskladi Zakon sa odredbama Ustava.

Pred delegatima će se po hitnom postupku naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kojim se uređuju određena prava i obaveze poslodavaca i radnika za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH. Predviđene su izmjene i dopune odredaba Zakona o radu koje se odnose na organizaciju procesa rada, trajanje radnog vremena, način ostvarivanja prava na godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo, kao i odredbe koja se odnosi na najnižu platu.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Radničkom savjetu (Vijeću zaposlenika), Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH.

Delegati bi trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, te Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite.

  • bhrt.ba
  • 02.11.2021 - 11:11

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI