• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    13 °C
  • Nedjelja, 16.05.2021 - 22:54
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Društvo novinara BiH: Izbor novinara 2020. godine

Na tradicionalnoj manifestaciji "Novinar godine" nagradu je dobila novinarka Semira Degirmendžić koja je otkrila aferu s respiratorima

Uprkos pritiscima, zastrašivanju i strahu, novinari su itekako radili svoj posao, otkrivali afere i bavili se bitnim, građanskim pitanjima. Za to su dobili i nagrade. Federalnoj televiziji, našim kolegama u Bihaću, Društvo novinara BiH dodijelilo je posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama. Priznanje Novinar godine za 2020. dobila je Semira Degirmendžić sa portala Fokus, koja je otkrila aferu u vezi sa nabavkom respiratora iz Kine.

Osim što je rezultiralo pokretanjem sudskog procesa protiv odgovornih, otkrivanje afere Respiratori dovelo je i do zaokreta u javnosti kada je u pitanju odnos prema korupciji i kriminalu. Osnovni su to razlozi zbog kojih je Semira Degirmendžić jednoglasno proglašena Novinarkom godine.

“Zasigurno je ona velika čast, priznanje ali i poticaj za dalji rad, obaveza i odgovornost da i ja i moja redakcija nastavimo raditi ovako zbog čega smo upravo i dobili ovu nagradu”, kazala je ona.

Kolege iz Informativno-tehničkog centra Federalne televizije u Bihaću zaslužili su posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama, a nagrada za životno djelo pripala je Halidu Rifatbegoviću, koji je do penzionisanja radio u Dokumentarnom programu Federalne televizije.

“Prošla godina u USK-u, osim korone, obilježena je migrantskom krizom. Provodili smo s njima dane i noći, kisnuli, mrznuli se, kako bismo pokazali javnosti da oni zaista zaslužuju više i da moraju dobiti više. Upravo to je bio light motiv svakog našeg javljanja - da ispričamo ne političku i ne ekonomsku, nego ljudsku priču”, kaže Enesa Hrustanović, dobitnica posebnog priznanja.

Rifatbegović podsjeća kako novinari nemaju radno vrijeme: “Na dispoziciji su praktično 24 sata - kad se nešto dogodi, po snijegu, kiši, oluje, poplave - novinari su tamo - često i svoj život dovode u pitanje da bi izvršili zadatak, ali je to časna i lijepa profesija”.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. U oblasti televizije priznanje je uručeno uredniku Žurnala Amarildu Gutiću, Hrvatski radio Bobovac iz Vareša najbolji je u segmentu radionovinarstva, a banjalučki portal Buka proglašen je najboljim pisanim medijem.

  • federalna.ba / Radio Bihać
  • 04.05.2021 - 10:32
  • 122

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO