• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 09:02

EP traži od zemalja Z. Balkana da svoje vanjske politike usklade sa EU, uključujući sankcije

Evropski parlament održao je debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike, koja bi trebala biti usvojena danas, a od zemalja Zapadnog Balkana tom rezolucijom zatraženo je da svoje vanjske politike usklade sa vanjskom politikom Unije, uključujući i sankcije.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se poziva da se donesu "ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika" i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija izražava zabrinutost i u vezi sa sadržajem i "načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam".

Kada je riječ o Srbiji, u rezoluciji se navodi da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa vanjskom politikom Unije i ponavlja "da bi nova pregovaračka poglavlja (u vezi prijema Srbije u EU) trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa vanjskom politikom EU-a".

U rezoluciji EP-a se navodi da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, "mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU".

  • bhrt.ba
  • 18.01.2023 - 11:55

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI