• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 08:16

Erdogan i papa Franjo o Jerusalemu: Postupak SAD-a pogrešan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o posljednjim dešavanjima u vezi s Jerusalemom, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema izvorima bliskim Uredu predsjednika Republike Turske, Erdogan i papa Franjo su tokom razgovora naglasili da je posljednji postupak američke administracije, u vezi s pitanjem Jerusalema, zabrinjavajući.

Turski predsjednik je istakao da je formiranje nezavisne i suverene države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, u granicama iz 1967. godine, uslov za mir i stabilnost čitavog regiona.

Dodao je i kako svi koji imaju savjest trebaju jasno iskazati svoje mišljenje o ovom pitanju, te izrazio zahvalnost papi Franji zbog apela da se zadrži dosadašnje stanje u Jerusalemu.

Erdogan je istakao da Jerusalem predstavlja sveto mjesto i za jevreje, i za kršćane i za muslimane.

Poglavar Rimokatoličke crkve je tokom razgovora naglasio da je potrebno izbjegavati bilo kakav postupak kojim bi se promijenio status grada Jerusalema.

Dvojica sagovornika su napomenuli da međunarodna zajednica treba reagovati na bilo koji postupak u vezi s Jerusalemom koji bi predstavljao kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija (UN).

Također su poručili da će u svojim izjavama jasno isticati da je postupak koji je poduzela administracija SAD-a pogrešan.

Trump je na konferenciji za novinare održanoj sinoć kazao kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

  • AA / Radio Bihać
  • 08.12.2017 - 10:21

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO