• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 06:41

Evropski parlament bira predsjednika

Očekuje se da će Evropski parlament u utorak izabrati konzervativnu maltešku zastupnicu Robertu Metsolu za svoju predsjednicu, čime će ona postati prva žena predsjednica Parlamenta EU u 20 godina.

Metsola bi naslijedila talijanskog socijalistu Davida Sassolija u ulozi predsjedavajućeg 705-članog Parlamenta Evropske unije, nakon što je on ovaj mjesec umro u 65. godini, piše AFP.

Sassoli je u svakom slučaju trebao odstupiti ove sedmice u okviru sporazuma o podjeli vlasti prema kojem bi se parlamentarna socijalistička grupa povukla na pola petogodišnjeg mandata skupštine za kandidata iz Metsoline Evropske pučke stranke (EPP) desnog centra.

- Vrijeme je da Evropski parlament vodi žena - rekla je Metsola u poruci kampanje na Twitteru, pozivajući skupštinu da se poveže s građanima EU-a izvan "mjehurića" Bruxellesa i Strasbourga gdje se sastaje.

Zajedno s Metsolom, još tri skupštinska zastupnika izrazila su interes za mjesto predsjednika prije roka za nominacije u 17 sati u ponedjeljak.

Svaki će kandidat u utorak ujutro održati kratku prezentaciju,

Nakon jutrošnjeg kartkog predstavljanja kandidata, održat će se  do četiri kruga glasanja saborskih zastupnika kako bi se dogovorili o pobjedniku.

  • bhrt.ba
  • 18.01.2022 - 10:40

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO