• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 19:33

Evropski parlament odobrio digitalne certifikate za slobodna putovanja

Evropski parlament je odobrio uredbu o Digitalnoj potvrdi EU za Kovid-19, čiji je cilj omogućiti lakša i sigurnija putovanja unutar EU. Potvrdom će osoba koja putuje moći dokazati da je vakcinisana, da ima negativan test ili da se oporavila od Kovida-19.

Iz Parlamenta navode da su 23 države tehnički spremne, a devet njih je već izdalo i verifikovalo najmanje jednu vrstu certifikata.Time će se ponovo pokrenuti turizam i ekonomija, te držati virus pod kontrolom.

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i printanom formatu, a nakon odobrenja vijeća, uredba će stupiti na snagu 1. jula i trajati 12 mjeseci, s mogućnošću produženja, u zavisnosti od epidemiološke situacije.Digitalna potvrda bi trebala olakšati slobodno kretanje i doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja na koordiniran način među članicama EU.

Certifikat će nacionalna tijela izdavati besplatno, a sadržavat će QR kod. Navedeno je da digitalna potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Na zahtjev parlamenta, Evropska komisija je obećala osigurati 100 miliona evra u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle kupiti testove za izdavanje EU digitalnih Kovid certifikata o testiranju.

Iz Parlamenta su naveli da sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdane u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Na državama članicama je da odluče hoće li prihvatiti i certifikate za vakcine koje su odobrene prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za vakcine koje su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

  • bhrt.ba
  • 10.06.2021 - 08:39

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI