• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    °C
  • Četvrtak, 11.08.2022 - 08:22
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Evropski parlament sutra raspravlja o političkoj situaciji u BiH

Evropski parlament održat će danas plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem će glasati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine te raspravljati o razvoju događaja na zapadnom Balkanu.

Evropski parlament će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. U izvještaju se navodi da "Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda".

Da bi se država pridružila eurozoni, Evropski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Zastupnici će u utorak poslijepodne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice: Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Evropske unije i zapadnog Balkana sastali su se 23. juna, uoči posljednjeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz rata u Ukrajini. O izvještajima će glasati u srijedu.

Europarlamentarci će danas pozvati Komisiju da razvije ambicioznu evropsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030, s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.

  • vijesti.ba
  • 04.07.2022 - 11:31

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO