• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 01.03.2024 - 17:29

fem.STEM 2024 – Konferencija bosanskohercegovačkih djevojaka i žena u STEM-u

Udruženje Ujedinjene žene  u saradnji s Univerzitetom u Bihaću danas je organiziralo fem.STEM konferenciju posvećenu većoj uključenosti  bosanskohecegovačkih žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Konferencija “fem.STEM 2024”  ima za cilj da okupi vodeće profesionalke, istraživačice, edukatorice i studentice u STEM oblastima kako bi podstakle saradnju, podijelili uvide i inspirisali sljedeću generaciju žena u STEM-u. Tema ovogodišnje konferencije, "STEM-u trebaju  žene" naglašava našu posvećenost uklanjanju rodnih barijera uz promociju kreativnosti i napretka u STEM disciplinama.

Renomirane stručnjakinje i liderice u STEM-u održat će inspirativne govore i prezentacije, dijeleći svoja iskustva i uvide u prevazilaženju izazova i postizanju uspjeha. Konferenciju će otvoriti federalna ministrica obrazovanja, prof. dr. Jasna Duraković, a na konferenciji će govoriti žene sa šest univerziteta u BiH, mlade inženjerke zaposlene u bosanskoherecegovačkim kompanijama,  asistentice i studentice sa STEM studija, te profesorice i učenice iz srednjih škola.

„Jedan od razloga nedostatka žena na STEM poslovima i STEM studijima je nedostatak ženskih uzora u porodici, nastavnim programima i nastavnom osoblju. Ne možete htjeti biti nešto što ne vidite. Sve dok u porodicama imamo samo muškarce inženjere, dok u školskim kurikulima pominjemo samo muške naučnike i sve dok nam robotiku drže nastavnici muškog spola ne možemo očekivati da će naše djevojčice i djevojke upisivati tehničke škole i fakultete. Na ovoj konferenciji prisutne djevojke će vidjeti izvrsne i dokazane  ženske uzore iz nauke, tehnologije, inženjerstva, matematike i iz prve ruke čuti njihove priče i njihova postignuća, te svjedočiti da u STEM-u itekako ima mjesta za djevojke i žene“ ističe Jasna Hamzabegović, predsjednica Udruženja „Ujedinjene žene“ koje je zajedno s Univerzitetom u Bihaću organizator ovog događaja.

  • Radio Bihać
  • 10.02.2024 - 13:43

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI