• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:40

Film “Oblik vode“ dobitnik četiri nagrade

Jubilarna 90. dodjela Oscara

Film režisera Guillerma del Tora “The Shape of Water“ (Oblik vode) proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U teatru Dolby u Hollywoodu sinoć je održana jubilarna 90. dodjela Oscara, najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji, a od ukupno 13 nominacija film “The Shape of Water“ osvojio je četiri zlatna kipića.

Fantastična romantična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriju koja se zaljubi u neobično riječno biće dobla je Oscare za najbolji film, najbolju režiju, za scenografiju i originalnu muziku.

Film "Oblik vode" pobijedio je u konkurenciji nominiranih filmova "Skrivena ljubav", "Prijelomni čas", "Dunkirk", "Bježi!", "Lady Bird", "Fantomska nit", "Novine" i "Tri plakata izvan grada".

Oscar za režiju dodijeljen je meksičkom redatelju, scenaristu, producentu i piscu Guillermu del Toru za film "Oblik vode", dok su Oscare za najbolju glavnu ulogu dobili Gary Oldman za ulogu u filmu "Prijelomni čas" i Frances McDormand za ulogu u filmu "Tri plakata izvan grada".

James Ivory osvojio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij za film "Skrivena ljubav", a za originalni scenarij Oscara je dobio Jordan Peele za film "Bježi!" i postao prvi tamnoputi Amerikanac koji se okitio tom nagradom.

Naučno-fantastični film "Blade Runner" osvojio je Oscare za fotografiju i vizualne efekte.

  • AA / Radio Bihać
  • 06.03.2018 - 08:56

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI