• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    20 °C
  • Ponedjeljak, 02.08.2021 - 21:31
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

„Genesis Project“ nastavlja provođenje Programa sekundarne prevencije

Program fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika

Humanitarna organizacija „Genesis Project“, nastavila je u ovoj školskoj godini realizaciju aktivnosti vezanih za Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

Tako su u Bihaću i Sanskom Mostu održane edukacije tokom kojih je znanje potrebno za provedbu Programa sekundarne prevencije steklo 67 osoba, odnosno 51 predstavnik stručnih službi osnovnih škola, te 16 predstavnika centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje s područja USK.

Ovo je nastavak obuke za predstavnike navedenih službi, koji je otpočeo u decembru 2020. godine. Prethodne obuke, kako je navela prof. dr. Slavica Tutnjević, ekspert iz razvojne psihologije, već su zabilježile pozitivne povratne informacije.

„Predstavnici stručnih službi istakli su da im je ovaj način rada novina, da dijete više ne gledaju kroz problem i problematično ponašanje, te da im je ovaj novi okvir rada omogućio da gledaju pozitivne strane djeteta, da tragaju za pozitivnim resursima koje mogu da pronađu u djetetu i njegovoj zajednici i da to koriste u daljem radu“, istakla je Tutnjević.

Ukoliko škole, unatoč nastojanjima, ne uspiju pomoći djetetu u provedbu Programa, prema riječima Dijane Pejić, izvršne direktorice „Genesis Projecta“, uključuju se psiholozi iz centara za socijalni rad i mentalno zdravlje, kako bi se ti pozitivni resursi djeteta i njegove sredine što bolje iskoristili, a samim tim postigao željeni cilj.

Uz suglasnost Ministarstva obrazovanja USK i u dogovoru s UNICEF-om u narednom periodu biće održano i 13 dodatnih treninga za 415 nastavnika, koji tokom prvog polugodišta ove školske godine nisu upoznati s Programom sekundarne prevencije.

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona uz saglasnost Kantonalnog ministarstva obrazovanja, realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom Švedske vlade.

  • Radio Bihać
  • 18.02.2021 - 11:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI