• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    2 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 07:39
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

GM soja uvedena na tržište BiH zbog nestašice stočne hrane

Džemil Hajrić

Agencija za sigurnost hrane BiH, s Džemilom Hajrićem na čelu, donijela je rješenje kojim se odobrava stavljanje u promet genetički modificirane (GM) soje, koja će biti korištena isključivo kao hrana za životinje. 

Izdavanje odobrenja

Takva odluka uslijedila je jer su se u proteklom periodu, a s obzirom na to da je u BiH bio zabranjen uvoz hrane za životinje koja u sebi sadrži GM soju, proizvođači mesa, mlijeka i jaja suočavali s nestašicom hrane na tržištu, što je direktno ugrozilo njihovu daljnju proizvodnju.

- Kako bi se riješila nastala situacija, Agencija je po hitnoj proceduri, a u saradnji s Vijećem za genetički modificirane organizme (GMO) i nadležnim organima BiH, pripremila Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za stavljanje genetički modificirane hrane i hrane za životinje prvi put na tržište BiH i zahtjevima koji se odnose na njihovu sljedivost i označavanje - pojašnjava Hajrić.

Uspostava liste

Otkriva da je Agencija od usvajanja izmjena i dopuna Pravilnika zaprimila određeni broj zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za stavljanje hrane za životinje koja sadrži GMO na tržište.

- Uz pozitivna mišljenja Vijeća za GMO, do danas smo izdali 33 pozitivna rješenja - ističe Hajrić. Objašnjava i da je Agencija donijela niz pravilnika kojim se, između ostalog, propisuje i uspostavljanje liste ovlaštenih laboratorija za oblast kontrole GMO-a u našoj zemlji, što bi se moglo desiti uskoro.

  • avaz.ba / Radio Bihać
  • 30.10.2017 - 08:25
  • 538

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI