• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 17:13

Građani danas protestuju ispred OHR-a u Sarajevu

Grupa građana organizovat će danas mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu s početkom u 10 sati. Od visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

Kako su kazali organizatori protesta, protesti su najavljeni i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, ministarstvu zdravlja i kriznom štabu KS kao i ministarstvu saobraćaja. Saobraćaj će biti obustavljen ispred OHR od 10 do 12 sati.

Uslovi za učešće na mirnom okupljanju:

1. građani koji budu prisutni su dužni ponijeti masku sa sobom, mada su i organizatori obezbijedili veću količinu istih.

2. nema stranačkih obilježja. Svi koji budu opremljeni stranačkim majicama, zastavama i ostalim rekvizitama bit će uklonjeni sa skupa.

3. uvrjedljiv sadržaj na transparentima nije dozvoljen i takvi će također biti uklonjeni.

 

“Mole se oni koji žele da učestvuju u jednom simboličnom performansu da ponesu neku maramu ili šal. Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoj stav, odnosno zahtjeve da djeluju oni koji po Ustavu moraju da djeluju, a sve u cilju zaštite države Bosne i Hercegovine. Očekujemo obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta”, naveli su iz organizacije.

Također, organizatori su na adresu Vijeća sigurnosti UN-a i OHR poslali pet zahtjeva:

1. Građani Bosne i Hercegovine daju punu podršku visokom predstavniku da osigura vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i da koristi sva svoja ovlaštenja, uključujući i „Bonske ovlasti“, kako bi osigurao poštivanje Aneksa 4 (Ustav BiH) i svih zakona donesenih u skladu sa tim Ustavom;

2. Tražimo da visoki predstavnik stavi van snage sve one odluke i zakone institucija koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine;

3. Zahtijevamo da visoki predstavnik sankcionira sve one političare i političke stranke koje svjesno siju strah i šire paniku među građanima, a posebno one koji se kriju iza institucija puput Narodne skupštine RS-a;

4. Smatrat ćemo odgovornim visokog predstavnika i institucije međunarodne zajednice ukoliko budu vodili ili sponzorisali političke pregovore kojima bi se izvršila trgovina između vladavine prava (Ustava BiH, odluka Ustavnog suda BiH kao i međunarodnih sudova) i političkih dogovora kojima bi se amnestirali političari koji otvoreno krše Dejtonski sporazum i blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine;

5. Građani Bosne i Hercegovine pozdravljaju podršku političkih grupacija iz Evropskog parlamenta i njihove zahtjeve upućene visokom predstavniku od 21. oktobra 2021. godine.

  • ba.n1info
  • 25.10.2021 - 11:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO