• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 19.04.2024 - 21:34

Gradonačelnik Bihaća donio Odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja budžetskih rashoda i izdataka

Odluka ne znači potpunu suspenziju budžeta već usporavanje izvršenja rashoda

"Stvaramo prostor kako bi detaljno mogli razraditi mjere iz nadležnosti Grada za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće zbog koronavirusa“, pojasnio je Fazlić, ...

Gradonačelnik Šuhret Fazlić je na prijedlog Službe za finansije, a na osnovu člana 36. Zakona o budžetima u Federaciji BiH, člana 18. stav 1 Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Bihaća za 2020.godinu i člana 142. stav 2 Statuta Grada Bihaća, donio Odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja rashoda i izdataka u Budžetu Grada Bihaća za 2020. godinu.

Ovom Odlukom obustavlja se izvršavanje rashoda i izdataka u Budžetu Grada Bihaća koji nisu nužne i hitne prirode zbog slabijeg priliva sredstava u odnosu na planirana i pod pretpostavkom da će priliv sredstava u Budžet Grada u narednom periodu imati tendenciju značajnog pada, a što je posljedica proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

Odluka će biti na snazi narednih 45 dana, a tokom narednih 30 dana pratit će se nivo ostvarenja prihoda, što će dati parametre za pripremu prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Grada Bihaća (rebalans). „Ova mjera privremene obustave propisana je Zakonom o budžetima i mi je primjenjujemo na vrijeme jer želimo da savjesno upravljamo Budžetom Grada po osnovu kontrole punjenja Budžeta na dnevnom nivou. Stvaranje novih rashoda koji u vrijeme trajanja pandemije nisu nužni zaustavio sam i ranije direktnom naredbom svim službama Grada Bihaća, ali kako je Zakon predvidio ovakve situacije i daje nam mogućnost da to bude i zvanično, smatrao sam da je potrebno tako i postupiti, ako ništa zbog građana koji moraju biti upoznati da se njihovim novcem upravlja pažljivo. Ova Odluka ne znači potpunu suspenziju budžeta već usporavanje izvršenja rashoda jer ne želimo stvarati nove obaveze koje možda nećemo moći izmiriti, a sa druge strane stvaramo prostor kako bi detaljno mogli razraditi mjere iz nadležnosti Grada za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće zbog koronavirusa“, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

  • Radio Bihać
  • 06.04.2020 - 11:13

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI