• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 23:22

Gradonačelnik Bihaća organizirao prijem za Selmu Selman

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić danas je ugostio bihaćku umjetnicu Selmu Selman. Ova mlada Bišćanka postigla je izuzetne rezultate u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti .

Pored uspješnih rezultata u oblasti likovne i primjenjene umjetnosti, Selma je uspješna i u borbi za zaštitu prava i diskriminacije Roma. Odličan  je promotor svog rodnog Bihaća i Unsko-sanskog kantona, a današnji prijem u Gradskoj upravi još jedan je dokaz da Grad Bihać podržava svoje uspješne mlade ljude, ma gdje da su.

Selma je slikarstvo studirala na Likovnoj akademiji u Banja Luci, gdje je i diplomirala,  a magistrirala je transmedije, vizuelne  i izvedbene umjetnosti na Univerzitetu Syracuse u Americi. Sakupljanje otpadnih materijala koje je tradicionalno zanimanje Roma ne samo u BiH, jedna je od  glavnih tema i inspiracija mlade umjetnice Selman. Svoju prvu samostalnu izložbu Selma je imala u julu 2021. godine u Sarajevu, nakon čega je svoje radove izlagala diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji , Mađarskoj i Njemačkoj.

Selma Selman jedna je od najtraženijih performance-art umjetnica svijeta. Mlada Bišćanka romskog porijekla je svojim zadnjim izložbama u Berlinu izazvala veliku pažnju javnosti.

Izložba u muzeju Martin Gropius Bau je slijedila nakon jedne druge velike izložbe pod nazivom "Nacionalna galerija, zbirka za 21. stoljeće" u drugom najvažnijem berlinskom muzeju savremene umjetnosti "Hamburger Bahnhof", koja se može vidjeti do 6. oktobra 2024. godine.

Riječ je o skulpturama smrskanih automobila, koje je njen otac sakupljao u bihaćkom  naselju Ružica, gdje je Selma i rođena .

  • Radio Bihać
  • 03.04.2024 - 14:38

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI