• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    23 °C
  • Srijeda, 26.06.2019 - 09:59
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Gradonačelnik Bihaća zahtijeva veći angažman kantonalnih i hitnu reakciju državnih organa

Država nije organizirala efikasno rješavanje migrantske krize

Nakon niza sastanaka i dogovora gradonačelnika Bihaća sa kantonalnim vlastima, ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićema i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, doneseni su mnogi zaključci i planovi, međutim njihova provedba kasni, a situacija u gradu je sve ozbiljnija. Tim povodom jučer je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sazvao konferenciju za novinare.

Gradonačelnik Fazlić je upozorio državne organe da problem migranata u Bihaću poprima sve veće razmjere, da država nije organizovala njegovo efikasno rješavanje, da je pred nama turistička sezona i da grad trpi velike štete. Pozvao je državne organe na hitnu reakciju.

Pohvalio je policijsku akciju pretresanja migranata na lokacijama gdje su smješteni. Na sastancima sa kantonalnim vlastima postojala je određena vrsta dogovora o prisutnosti pripadnika policije u gradu koji bi migrante usmjeravali ka Borićima, ali na terenu je vidljivo da to nije tako, istaknuo je Fazlić.

- Jasno je da su većina njih dobri ljudi koje je zadesila nesreća kakvu ne bi poželjeli nikome, bilo da se radi o ratnim, ekonomskim ili religijskim migrantima. Zato ne smijemo sebi dozvoliti da postanemo ksenofobični, bilo kakav oblik nacionalizma niti mržnje nije u duhu ovog grada, ali svjesni da među njima možda postoje pojedinci koji su skloni delikvenciji zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ukoliko MUP USK nema dovoljno kapaciteta za to neka se uključi Federalna policija i SIPA, da bi se građani osjećali sigurnije i radi prevencije nemilih događaja poput onog u Velikoj Kladuši - rekao je gradonačelnik Fazlić.

U Crvenom križu ističu da su u ovom poslu istrajni isključivo zbog humanosti i korektnog odnosa Grada Bihaća, te jer su svjesni da njihov rad migrante privlači da u najvećem broj borave na jednoj lokaciji, pa time pomažu i građanima Bihaća.

  • Radio Bihać
  • 19.06.2018 - 11:36
  • 695

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI