• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 01.03.2024 - 19:05

Grmuškim kanjonom na vlastitu odgovornost, a za izgradnju sigurnije putne dionice kod nas nisu dovoljne ni dvije decenije

...postavljanje tabli - "magistralna cesta u izgradnji" i "putujete na vlastitu odgovornost", su u najmanju ruku postale tragikomične, kazao je gradonačelnik Sedić..., ...

Nedavni odroni usljed vremenskih neprilika na putnom pravcu kroz Grmuški kanjon po ko zna koji put aktuelizirali su priču o sigurnosti saobraćanja ovom dionicom, odnosno potrebe završetka izgradnje puta preko Srbljanskog platoa.

Zvanično, u prethodnom periodu JP Ceste FBiH je uložilo značajna sredstva za poboljšanje sigurnosti na Magistralnoj cesti M14_002 Srbljani – Bosanska Krupa. Tako su prema službenim podacima iz ovog Preduzeća, u periodu 2018. – 2022. godine realizirana tri projekta u vrijednosti od oko 1.165.000 KM, upravo s ciljem poboljšanja sigurnosti na predmetnoj dionici kroz kanjon.

Međutim, u odgovoru na naš upit o ovoj problematici, istaknuto je i kako je odavno prepoznata činjenica da je jedino trajno rješenje problema u odvijanju prometa u kanjonu rijeke Une, izgradnja magistralne ceste po novoj trasi preko Grmuško - Srbljanskog platoa. Navedeno je da je izrada projektne dokumentacije za prvu dionicu Čavkići - Grmuša počela još 2005. godine, te da su 2007. godine izvedeni radovi na potezu Čavkići – Spahići – Tabla.

Od tada do danas mnogo je priče i obećanja sa svih strana, a kroz Grmuški kanjon, barem prema postavljenim tablama i dalje vozimo na vlastitu odgovornost.

"Mi ćemo nastaviti insistirati na rješavanju ovog problema, jer postavljanje tabli - "magistralna cesta u izgradnji" i "putujete na vlastitu odgovornost", su u najmanju ruku postale tragikomične. Građani nas zbog kompletne situacije već ismijavaju po društvenim mrežama, a situacija uopšte nije smiješna, nego žalosna. Kako drugačije prokomentarisati činjenicu da se za dvije decenije nije uspjelo spojiti 30 kilometara puta", riječi su gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića.

Projektne dokumentacije i eksproprijacije, pa u krug...

Inače, u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta FBiH predviđeno je četiri miliona eura za izgradnju prve dionice magistralne ceste M14 kojom se povezuje Jablanska ulica sa ranije izgrađenom nedovršenom cestom koja bi u budućnosti trebala nositi oznaku M14 u Čavkićima.

"Projektna dokumentacija na nivou idejnog i revidiranog glavnog projekta završena je ranije, pribavljena je urbanistička saglasnost, a trenutno je u toku postupak eksproprijacije nekretnina. Izgradnja ove dionice dužine 3, 5 km je posebno značajna jer omogućuje stavljanje u funkciju do sada izgrađene dionice Čavkići – Spahići – Jezero – Tabla (dužine 13 km).  Za izgradnju navedene dionice do sada je ukupno utrošeno cca 6.560.000 KM, od čega je JP Ceste FBiH osiguralo cca 960.000 KM za izradu projektne dokumentacije  i eksproprijaciju, a Vlada FBiH cca 5.600.000 KM za izvođenje radova i nadzor", saopšteno je iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Iz Gradske uprave Bihać potvrđeno je kako još uvijek 13 upravnih predmeta u postupku eksproprijacije nije okončano.

"Došao je zahtjev za 167 parcela, te su formirana 134 upravna predmeta. Još samo njih 13 nije riješeno, na način da u četiri JP Ceste Federacije BiH nije preciziralo svoj zahtjev, dok u ostalima još uvijek nije moguće utvrditi faktičko vlasništvo, s obzirom da se radi o velikom broju upisanih vlasnika u katastarskim operatima", kazao je šef Službe za građenje u Gradskoj upravi Bihać Damir Smajić.

Građani gube strpljenje

Dok predstavnici različitih nivoa vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, odgovornost prebacuju s jednih na druge, građani gube strpljenje.

"Ja sam razgovarao sa mještanima Srbljanskog platoa i ozbiljno razmišljamo o podnošenju tužbe protiv Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH. Naši očevi su se prije više od dvadeset godina odrekli zemlje kako bi ovaj put bio izgrađen, a od toga nema apsolutno ništa. Zato tražimo i podršku lokalnih vlasti, jer u ovom momentu nemamo zemlju, nismo dobili naknadu, a svi znamo da nemamo ni puta. Pitanje je hoćemo li ga i kada uopšte i dobiti", nedavno je na sjednici Gradskog vijeća Bihać rekao vijećnik i mještanin Srbljanskog platoa Nijaz Malkoč.

Minirano područje ili ne, još se ne zna?!

Iz JP Ceste Federacije navedeno je da za ostatak dužine ceste M14 prema Bosanskoj Krupi postoji projektna dokumentacija na nivou glavnog projekta, sa izuzetkom dionice Grmuša – Mali Radić, uz objašnjenje:

"Ugovor za izradu glavnog projekta izgradnje M14, na dionici Grmuša – Mali Radić, potpisan 2018. godine s projektantom IG Banja Luka, sporazumno je raskinut 2020. godine zbog nemogućnosti pristupa terenu usljed miniranosti. Nakon pribavljenog certifikata BH MAC-a da je područje bez utvrđenog rizika od prisustva mina, ugovor za izradu projektne dokumentacije potpisan je 2021. s projektantom Geoput Banja Luka. Ovaj ugovor također nailazi na probleme jer je izvođenje terenskih istražnih radova iznimno teško, zbog nepristupačnosti terena i izjava lokalnog stanovništva da područje, bez obzira na pribavljeni certifikat, nije sigurno za rad. Prema okvirnim procjenama, za završetak ove ceste potrebno je osigurati nedostajuća sredstva od oko 25 miliona eura".

Bihaćki gradonačelnik Sedić se zbog ovog već zvanično za pomoć obratio i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

"Obratio sam se predstavnicima Oružanih snaga BiH, ne samo zbog važnosti ovog projekta za nas, nego naravno i zbog nedavnog odrona u kanjonu, kada je na cestu pala stijena od nekoliko tona. Tražio sam da nam se pomogne u otklanjanju te dileme da li je zaista to područje minirano, s obzirom da je to trenutno najveći argument zašto se ne radi na realizaciji ovog projekta. Nadam se da će ta dilema brzo biti otklonjena, kako bismo napokon znali pravo stanje. Tad ćemo znati je li to zaista pravi razlog, ili je posrijedi nešto drugo", dodao je gradonačelnik Sedić.

Do tada, a vjerovatno i mnogo duže će učenici, studenti, prevoznici, radnici i turisti svakodnevno kroz kanjon prolaziti na vlastitu odgovornost, jer očigledno je u ovom dijelu države i put od tridesetak kilometara nerješiva enigma.

  • Radio Bihać
  • 22.03.2023 - 14:10

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI