• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 08:53

Hrvatska: Od 15. novembra svi državni i javni službenici moraju imati EU COVID potvrde

Štab je donio novu odluku o ograničenju okupljanja koja stupa na snagu od 6. novembra, s tim da će biti zabranjena sva javna okupljanja i događanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o okupljanju..., ...

Zagreb

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluke prema kojima će EU COVID potvrda od 15. studenog biti obvezna za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja na maksimalno 50 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije Štaba saopćeno je kako je od 36 danas preminulih, njih devet bilo cijepljeno s obje doze, a jedna osoba s jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak obavijestio je kako je u prvih pet dana ove sedmice zabilježeno 15 posto više oboljelih u odnosu na isti period prošle sedmice. Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1.238,48, po čemu se Hrvatska nalazi na 23. mjestu među državama Europske unije.

Ukupna stopa smrtnosti na milion stanovnika u Hrvatskoj iznosi 2.307,4 po čemu je na 21. mjestu na ljestvici EU zemalja.

“U posljednja 24 sata imali smo 307 hospitaliziranih, od čega 158 nije cijepljeno, što čini 49 posto. Na respirator je stavljeno 25 osoba od kojih njih 19 ili 76 posto nije cijepljeno. Od ukupno 36 preminulih, 27 osoba nije cijepljeno”, navodi Capak.

Šef  Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović najavio je kako je za sprečavanje širenja zaraze potrebno djelovati u tri smjera.

“Prvi je postići što veću procijepljenost građana, drugi je ograničiti okupljanja koja su potencijalni izvori širenja bolesti COVID-19, treći je postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova koji se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom", kazao je Božinović.

Štab je donio novu odluku o ograničenju okupljanja koja stupa na snagu od sutra, 6. novembra, s tim da će biti zabranjena sva javna okupljanja i događanja u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom. Ranija mjera odnosila se na ograničenje okupljanja do sto ljudi.

Za okupljanja u zatvorenom prostoru, nošenje medicinskih maski i održavanje fizičkog razmaka bit će obvezno. Na otvorenom će okupljanja biti ograničena na maksimalno sto osoba, osim ako svi sudionici imaju EU COVID potvrde.

Sva javna događanja i okupljanja moraju završiti najkasnije do 24 sata, bez obzira imaju li svi sudionici EU digitalne COVID potvrde ili ne, a to se odnosi i na profesionalne umjetničke izvedbe, izložbe u zatvorenim prostorima, a kao iznimke ostaju kino projekcije koje su započele do 23 sata.

Svadbene svečanosti na kojima svi sudionici moraju imati EU digitalne COVID potvrde moraju završiti do dva sata ujutro. Kongresi i konferencije zahtijevat će iste epidemiološke mjere, sportska natjecanja u zatvorenom održavat će se uz publiku u kojoj svi imaju potvrde, kao i događanja na otvorenom za koja ipak neće trebati maske kao za zatvorene prostore.

Ova odluka stupa na snagu sutra.

Od 15. novembra EU digitalna COVID potvrda uvodi se za državne i javne službe i u toku su pripreme da svi koji obavljaju ove poslove i djelatnosti steknu COVID potvrde. Ove potvrde već su uvedene za zaposlene u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi, ali uvest će se za sve koji rade u javnim službama, lokalnoj samoupravi te za zaposlenike trgovačkih društava čiji je osnivač Republika Hrvatska. Potvrde će morati imati i svi koji dolaze u navedene prostore.

Od 15. novembra COVID potvrde će, ovisno o epidemiološkoj situaciji, biti obavezne za ulazak u teretane, na bazene, ali i u kafiće i restorane, najavio je Božinović.

  • Anadolu Agency
  • 08.11.2021 - 08:31

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI