• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 19.04.2024 - 03:18

Humanitarnu likovnu koloniju "Duga" i ove godine podržava Grad Bihać

Centar za nezbrinutu djecu „Duga“ iz Kulen Vakufa narednog vikenda ugostiće umjetnike iz BiH i inostranstva na likovnoj koloniji koja ima humanitarni karakter. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, od ove godine kolonija će se zvati “Admir Lješčanin – Duga”, po bivšem direktoru i osnivaču Centra koji je preminuo prije dvije godine.

“U subotu 25. maja okupićemo se po 17 put i pokazati veliko srce umjetnika iz USK i zemalja okruženja i Evrope koji su do sada u humanitarne svrhe poklonili veliki broj umjetničkih djela. Tako smo na prošlogodišnjoj koloniji prikupili preko 100 radova koje smo putem 3 izložbe i jedne akucije ponudili na prodaju. Hvala svima koji i ove godine pomažu koloniju i Centar „Duga“ u kojem trenutno boravi 20 mališana”, kazala je Sabina Lješčanin, direktorica Centra Duga.

Humanitarnu akciju i ove godine podržao je Grad Bihać, a prema riječima bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića, Centar „Duga“ i njegovi uposlenici pokazali su kako se sa velikim entuzijazmom i voljom može ispričati jedna lijepa priča o brizi za mališane bez roditeljskog staranja.

Prva kolonija je održana 17. maja 2002. godine, na Dan rijeke Une, a od početka suorganizator događaja je JU Gradska galerija Bihać.

„Specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije je u tome da umjetnici pored druženja, zajedničkog rada, razmjene kontakata i iskustava, te svega onoga što jedna likovna kolonija podrazumijeva, čine i značajnu humanu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru „Duga“ direktno pomažu nesmetan rad, lakše i sretnije djetinjstvo štićenika ovog utočišta za nezbrinutu djecu. Naime, prikupljeni radovi se katalogiziraju, izlažu u nekoliko galerija, a zatim se nude u prodaji direktno, putem interneta http://www.centar-duga.info/ ili na aukcijama u BiH i inostranstvu, a sav prikupljeni novac se uplaćuje na račun Centra za djecu „Duga”, kazao je Nermin Delić, ispred Gradske galerije Bihać.

  • Radio Bihać
  • 21.05.2019 - 11:56

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI