• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 23:18

Husein Rošić: Neću dozvoliti da se ovdje otvaraju migracioni centri

Ambasadorica Slovenije u BiH razgovarala sa kantonalnim premijerom

Potreban je dokument kojim bi se odredio položaj Frontexa u BiH, ...

Prilikom jučerašnjeg razgovora sa kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem u Bihaću, Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u našoj zemlji, pozvala je zvanične predstavnike USK da se obrate Ambasadi Slovenije sa konkretnim projektnim zahtjevima za saradnju.

Jučerašnji razgovor je bio u znaku migranata, za koje je ocijenjeno da su gorući problem. Kako je rekao premijer Rošić, migranti imaju dozvolu za azil sa kojom se mogu kretati po teritoriji BiH, a da se ne moraju ni prijavljivati.

Već je evidentirano nekoliko desetina provala u prazne kuće, odnosno u domove ljudi koji su na privremenom radu izvan BiH. Premijer Rošić kaže da ima dosta problema sa migrantima zbog nepostojanja dovoljnog broja sudskih tumača u sudovima. Istaknuo je da neće dozvoliti da se ovdje otvore migracioni centri, te da će tražiti od ministra sigurnosti da, kako je rekao, napokon počne raditi svoj posao.

Slovenačka ambasadorica Zorica Bukinac je izjavila da će Slovenija kao zemlja EU raditi na tome da se što više pažnje usmjeri na prostore koji su izvor migracija, a to su regije koje su istočno od BiH. Sama BiH uživa podršku po ovom pitanju i ta bi podrška mogla biti još i veća od strane EU. Jedan takav vid podrške je i Frontex, Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije. Kako je rekla Bukinac, nedostaje samo jedna odluka koja bi odredila položaj Frontexa unutar BiH.

Prema jučerašnjoj najavi, danas će u Bihaću biti održan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija od lokalne do državne vlasti, kako bi se problem migranata koji je posebno izražen u Bihaću i Velikoj Kladuši, počeo rješevati.

  • Radio Bihać
  • 19.04.2018 - 09:44

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI