• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -1 °C
  • Petak, 03.12.2021 - 16:43

Improvizovani migrantski kampovi na području USK i dalje su aktuelni

Bez obzira na lošije vremenske uslove, više stotina migranata i izbjeglica i dalje boravi u kampovima koje su sami improvizovali na području Velike Kladuše i Bihaća.  Ovakav način života objašnjavaju neposrednom blizinom granice  sa Republikom Hrvatskom i samim tim bržim i kraćim putem da ostvare konačni cilj – uđu u EU.

Abdul je izbjeglica iz Afganistana i boravi u improviziranom kampu u šumi kod Velike Kladuše.  Pet je puta već pokušao preći granicu sa  Hrvatskom.

"U ovom  kampu  u kojem  boravim  su uslovi  nikakvi. Međutim,  granica je u blizini i lakše nam je  organizovati pokušaj prelaska.  Pokušao sam to već pet puta, ali svaki put me je spriječila hrvatska policija. Oduzeli su mi dokumente i mobitel i vratili me nazad u Bosnu i Hercegovinu. Želja mi je da porodicu dovedem do neke sigurne zemlje u EU,  zato  ću nastaviti i dalje pokušavati preći", kazao je Abdul.

Boravak migranata i izbjeglica u napuštenim objektima i improvizovanim kampovima  nije moguće dovoljno kontrolisati , stoga je nažalost  povećan i broj slučajeva remećenja javnog reda i mira građana Bihaća i Velike Kladuše, potvrdili su nam i iz Uprave policije USK.

"U posljednje vrijeme, nažalost imamo  dosta prijava i žalbi građana. Obično se radi o incidentima, slučajevima remećenja javnog reda i mira ili povremeno krivičnim djelima u kojima su vinovnici migranti. Dakle, broj takvih prijava i žalbi je u posljednje vrijeme povećan, ali policijski službenici sve rješavaju na adekvatan način", izjavio je Adnan Beganović, glasnogvornik Uprave policije USK .

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK potvrdio je da su radovi  u Migrantskom centru "Lipa" u završnoj fazi i da još  nema zvaničnu informaciju kada će se u novoizgrađeni kamp useliti prvi migranti.

"Nestrpljivi smo jer nam je u interesu da na odgovarajući način smjestimo sve ove ljude, naročito ranjive kategorije iz improvizovanih kampova kod Velike Kladuše.  Nadamo se da za to neće biti potrebno još dugo vremena",  kazao je ministar Kljajić.

Broj migranata u privremenom šatorskom naselju  „LIPA“, svakodnevno se mijenja, a većina ih je zadovoljna sadašnjim uslovima boravka i života.

  • 15.10.2021 - 12:45

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO