• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 16:30

IOM osigurao novac za finansiranje Granične policije do kraja marta

Do kraja marta ove godine osiguran je novac kojim će se finansirati angažman policijskih službenika MUP-a RS-a, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru istočne granice, a kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata u BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za Oslobođenje Dražan Rozić, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za humanitarne operacije, pojašnjavajući da su u javnost iznesene pogrešne informacije o tome “da će IOM od 31. januara prestati sa tim finansiranjem”. Rozić napominje da je riječ o sredstvima EU kojim IOM upravlja i koordinira zajedno sa ostalima.

- Sredstva koja su bila obezbijeđena za podršku Graničnoj policiji trebala su trajati do kraja marta. Međutim, zbog insistiranja GP da se zbog sveukupne migrantske situacije poveća broj policajaca u toku godine, sredstva su potrošena ranije. Nikakav problem nije da se to finansiranje produži do kraja marta. Na današnjem (jučerašnjem, op. a.) sastanku, na kojem su bili i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH te predstavnici drugih međunarodnih organizacija, pojasnili smo da novca ima do 31. marta i da IOM nastavlja implementaciju tih sredstava, kaže Rozić.

Nakon što su mediji objavili informaciju kako nakon 31. januara nema novca za angažman pripadnika MUP-a RS-a, raspoređenih duž granice kao ispomoć GP-u, reagirali su pojedini zvaničnici u Republici Srpskoj.

- Mi smo preuzimali troškove za njihove dnevnice, gorivo i druge obaveze i na godišnjem nivou izdvajali oko milion i po KM. Hrana i smještaj tih ljudi na godišnjem nivou je oko četiri miliona KM i ne možemo preuzeti i te troškove, rekao je Radovan Višković, predsjednik entitetske Vlade.

  • oslobodjenje.ba / Radio Bihać
  • 30.01.2020 - 09:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI