• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    20 °C
  • Ponedjeljak, 02.08.2021 - 21:10
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Italija prvak Evrope: Slavlje na ulicama Rima trajalo dugo u noć

Širom Italije navijači su noćas slavili pobjedu svoje fudbalske reprezentacije nad Engleskom u finalu Evropskog prvenstva, a najveće okupljanje bio je u Rimu.

U zoni za navijače u glavnom gradu, hiljade ljudi počele su da skaču u grle se u trenutku kada je Italija trijumfovala rezultatom 3:2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Ovo je prva evropska titula za Italiju od 1968. godine, a Engleska je bez velikog trofeja od 1966. godine, kada je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Njemačku, podsjeća Bi-Bi-Si.

Odmah nakon završetka utakmice na stadionu Vembli, širom Italije počele su proslave.

Ispaljivan je vatromet, a svuda se mahalo zastavama Italije u velikom oduševljenju koje se vratilo u ovu zemlju nakon teške krize koju je donijela pandemija.

Italijanski trener Roberto Manćini u suzama je rekao da su se tri godine teškog rada isplatile na ovom takmičenju.

“Bili smo veoma dobri, nije bilo nikakvih problema među igračima i svaka im čast na tome. Ne samo na terenu, tu su odgrali briljantno, nego smatram i da smo bili u stanju da iskujemo timski duh. Oni će uvijek biti sinonim za ovaj trijumf jer se toliko poštuju međusobno”, rekao je Manćini nakon utakmice.

UEFA je proglasila italijanskog odbrambenog igrača Leonarda Bonućija (34) i strijelca gola za svoj tim u regularnom toku meča za zvijezdu utakmice. On je osvojio svoj prvi međunarodni trofej, devet godina nakon poraza od Španije u finalu Evropskog prvenstva 2012. godine.

On je vikao u kameru “Vraća se u Rim” nakon utakmice, što je bio odgovor na stih popularne pjesme engleskih navijača “Vraća se kući”, koja je posvećena fudbalu i velikom trofeju.

“Slušali smo to od prvog dana, od utakmice sa Danskom, da će pehar da ide u London. Žao mi je zbog njih, ali pehar leti u Rim da bi Italijani širom svijeta mogli da uživaju u ovom takmičenju”, rekao je Bonući.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela čestitao je Manćiniju i igračima jer su “dobro predstavljali Italiju i donijeli čast u sport”.

Fudbaleri Italije se vratili u Rim s peharom prvaka Evrope

Fudbaleri Italije vratili su se jutros u Rim sa peharom kojeg su sinoć osvojili u finalu Evropskog prvenstva.

Italija je osvojila drugu titulu kontinentalnog prvaka, a fudbaleri i stručni štab jutros su avionom “Alitalia“ stigli iz Londona u Rim.

Veća grupa navijača dočekala je evropske prvake ispred hotela. Euforija je na vrhuncu bila kada je iz autobusa sa peharom izašao kapiten Giorgio Chelini koji je na glavi nosio i krunu.

  • bhrt.ba / Radio Bihać
  • 12.07.2021 - 10:03

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI