• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 20:51

Iz izvještaja MUP-a USK o migrantima

Bračni par iz Irana policiji 'pružio aktivan otpor' prilikom pokušaja legitimiranja, jedan migrant iz Sirije preminuo u Cazinu, ...

Troje migranata je jučer u Donjim Srbljanima odbilo da pokaže identifikacijska dokumenta na zahtjev policije, nakon čega su, prema izvještaju iz MUP-a USK, počeli da pružaju aktivan fizički otpor. Dvoje od njih je lišeno slobode uz upotreba sredstava za vezivanje, dok je prema trećem licu postupljeno u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima.

U toku lišavanja slobode migranti su nanijeli lake tjelesne povrede policijskim službenicima koje su konstatovane u Domu zdravlja Bihać. Kasnije je utvrđeno da se radi o bračnom paru iz Irana i njihovom četrnaestogodišnjem sinu. Policijski službenici su protiv dva lica podnijeli prekršajnu prijavu zbog počinjenog prekršaja 'naročito drskog ponašanja i nepostupanja po zakonitom naređenju ovlaštenih službenih lica', nakon čega su u zakonskom roku otpušteni iz prostorija PS Bihać.

Jučer je Policijska stanica Cazin primila dojavu da se u mjestu Šturlić u kući državljanina BiH nalazi bračni par iz Sirije, te da je zdravstveno stanje jednog od migranta jako loše. Policijski službenici su sirijski bračni par narušenog zdravstvenog stanja odmah prevezli do Doma zdravlja Cazin, gdje im je od strane dežurnog liječnika pružena pomoć, ali je u toku ljekarskog pregleda muž preminuo.

Istražitelji Odsjeka kriminalističke policije obavili su uviđajne radnje, a liječnik je utvrdio da umrlo lice nema vidnih povreda i da je smrt nastupila prirodnim putem. Policijski službenici su kontaktirali i kamp menadžere Međunarodne organizacije za migracije ( IOM ) koji su potvrdili da su oba lica bila registrirana u hotelu Sedra, te da će Policijska stanica Cazin naknadno biti upoznata sa detaljima vezanim za ukop tijela.

  • Radio Bihać
  • 07.11.2018 - 14:15

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI