• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 22:21

Iz Sindikata policije USK traže rješavanje određenih financijskih problema i uslove za rad

Arhiva

Predstavnici Sindikata policije Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj konferenciji za novinare u Velikoj Kladuši izrazili su nezadovoljstvo određenim potezima i odlukama resornog kantonalnog ministarstva.

"Jedan od problema nastao je potpisivanjem Sporazuma o platama namještenika i državnih službenika u čemu je učestvovao samo Federalni sindikat i kojim je smanjena plata u određenom procentu, što je nedopustivo. Nezadovoljni smo i donošenjem Izmjena i dopuna Pravilnika o činovanju, koje su uveliko derogirale prava policijskih službenika. Prije skoro dva mjeseca smo od resornog ministra tražili da taj Pravilnik stavi van snage, no do toga nije došlo. Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji također je donesen bez učešća Sindikata, a nezadovoljni smo i zbog nedonošenja Odluke o jednokratnoj pomoći", riječi su predsjednika Sindikata policije Unsko-sanskog kantona Mahmuta Alagića.

Konferencija za novinare ciljano je organizirana u Policijskoj stanici u Velikoj Kladuši, kako bi se još jednom ukazalo na neadekvatnost ovog objekta i radnog prostora.

"Naše kolege u Velikoj Kladuši rade u nemogućim uslovima. Stanje zgrade je katastrofalno, u pitanju je čak i sigurnost njihovih života u objektu. Krov se raspao, instalacije su dotrajale i krajnje je vrijeme da neko nešto uradi po tom pitanju, dok neko nije nastradao", dodao je Alagić.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić s druge strane je odgovorio kako Kantonalna vlada poštuje odredbe Kolektivnog ugovora, kao i da se intenzivno radi na rješavanju problema neuslovne zgrade Policijske stanice u Velikoj Kladuši.

"Kolektivni ugovor je potpisan prošle godine, a Vlada ispunjava svoje obaveze iz tog ugovora. Moram reći i da su policijskim službenicima povećane plate procentualno negdje oko 15 posto. Problem imamo jedino oko plaćanja rada policijskih službenika u civilu, ali ovih dana rješavamo i to. Kada je u pitanju zgrada Policijske stanice u Velikoj Kladuši, već je objavljen tender za rekonstrukciju i zamjenu krova koji prokišnjava. Time naravno nismo zadovoljni, jer je taj objekat neuslovan. U procesu smo traženja druge lokacije ili objekta, međutim tu se suočavamo sa problemom izdavanja građevinskih dozvola u Općini Velika Kladuša. Trudimo se zaista što prije naći najbolje rješenje za taj problem, kojeg smo itekako svjesni", kazao je ministar Kljajić.

  • 23.11.2022 - 08:40

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI