• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    23 °C
  • Utorak, 15.06.2021 - 12:21
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Izložba Kombiteks: Prostor i vrijeme autorice Jasne Pašić

Izložba Kombiteks: prostor i vrijeme po prvi put javnosti predstavlja fotografske, video i druge artefakte, a koji dokumentuju kulturni i socijalni život radnika nekadašnjeg tekstilnog kombinata Kombiteks.  Predstavljanjem nezbrinutih fotografija koje su zamalo završile na smetlištu, ali i privatnih fotografija i objekata koji su posuđeni, želja je na jednom mjestu kroz izložbu ukazati na nekadašnji sjaj i značaj ovoga privrednog giganta. 

Valoriziracijom dostupnih artefakata, javnost će se upoznati sa svojom urbanom povijesti, te kroz fotografske prikaze života običnog radnog čovjeka – u Kombiteksovom slučaju najčešće žene – spoznati dinamiku funkcionisanja jednog prostora koji je tim ljudima bio više od posla. Izložba zaokružuje cjelinu koja nudi objektivnu sliku o dinamici jedne epohe, sa namjerom da obnovi urušene i nadogradi nove vrijednosti. Ujedno, izložba Kombiteks: prostor i vrijeme je svojevrsni apel u pravcu ambicioznog promišljanja projekta koji bi vodio ka otvaranju Muzeja 
industrije grada Bihaća, kao i nezavisne umjetničke zone na koordinatama tekstilnog kombinata Kombiteks sa ciljem obnavljanja dizajnerske i industrijske kulture koju je njegovao ovaj grad.

Jasna Pašić je magistrirala na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Fokus njenog istraživanja je prošlost Bosne i Hercegovine 20. stoljeća u kontekstu regionalnih i globalnih povijesnih tokova.
Sarađivala je sa organizacijama i institucijama kao što su EUROCLIOHiP BiH, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHRBiH), Muzej kuće Ane Frank (Anne Frank House), Fondacija Konrad Adenauer, Documenta – Centar za suočavanje s prošloću iz Zagreba, Muzej Memorial de la Shoah iz Pariza, itd. 
Trenutno pohađa doktorski studij na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u oblasti historije Bosne i Herecgovine 19. i 20. stoljeća sa fokusom na utjecaj privrede na društvene procese i urbani razvoj grada Bihaća u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Više o izložbi Kombiteks: prostor i vrijeme možete pročitati putem sljedećeg linka: http://www.krak.ba/bs/event/kombiteks-prostor-i-vrijeme

  • krak.ba
  • 10.06.2021 - 12:48

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI