• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 12.04.2024 - 23:02

Izložbom BILO GRADA počela manifestacija obilježavanja Dana grada

Sinoć je u Gradskoj Galeriji Bihać otvorena izložba fotografija Have Šehić „Bilo grada“, sa kojom je i zvanično počela manifestacija obilježavanja Dana grada.

U sklopu obilježavanja Dana grada Gradska galerija Bihać svake godine organizira izložbu koja je tematski vezana za historiju grada, odnosno umjetnost i umjetnike koji su obilježili jedan historijski period grada.

„Na ovoj izložbi imamo priliku vidjeti oko 60 fotografija iz perioda '70-tih i '80-tih godina. Bio je problem izabrati iz obimnog foto materijala kojeg je ostavila Hava, preko 20.000 dijapozitiva.

Sam naziv „Bilo grada“ govori o tome da je Hava bilježila puls grada. Dakle, sve ono što se dešavalo vezano za društvene, sportske, kulturne događaje i sve druge aktivnosti u gradu. Mislim da je izložba vrlo zanimljiva i da će kod Bišćana pobuditi nostalgiju“, izjavio je Nermin Delić, direktor Gradske galerije Bihać.

Izložbu „Bilo grada“ zajedno su organizirali Gradska galerija i Muzej USK.

„Postoji i aspekt Havinog entuzijazma jer znamo, iz kontakta sa članovima porodice, da je ona i privatno iza sebe ostavila jedan dio fototeke koji smo mi imali priliku da pogledamo, ali ona je bila i zaposlena na mjestu muzejskog fotografa u Regionalnom muzeju Pounja, i zajedno sa drugim kolegama je radila na tom. Ali promjena koju je Hava Šehić uvela svojim dolaskom je ta što je složila i uredila muzejsku fototeku“, kazao je Dino Dupanović, direktor Muzeja USK.

Ove godine obilježavanje Dana grada trajat će 10 dana i spojeno je sa obilježavanjem 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. „Potrudili smo se da ove godine u sklopu obilježavanja Dana grada, koji je u ponedjeljak, 26. februara, 764 rođendan, da ponudimo našim sugrađanima nešto više sadržaja. Počinjemo danas sa ovom izložbom i završavamo sa 1. martom, Danom nezavisnosti. Između toga jako puno kulturnih i sportskih događaja, i siguran sam da će naši sugrađani biti zadovoljni sa onim što će moći vidjeti u narednih 10 dana u našem gradu“, izjavio je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

  • Radio Bihać
  • 22.02.2024 - 12:48

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI