• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    1 °C
  • Nedjelja, 17.01.2021 - 12:55
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Izvještaj CZ Grada Bihaća za 2. april 2020.

Na području Grada Bihaća  u protekla 24 sata nije potvrđen niti jedan novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi 8 osoba. Nažalost, evidentiran je jedan smrtni slučaj, čime je je broj umrlih od koronavisusa na području Grada Bihaća sada dva smrtna slučaj.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 755 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 3562 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirane su 63 osobe, a na području USK-a 301 osoba.

(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa maksimalno dostupnih 75 kreveta.  Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 394 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać poslali su 10 uzorka za slanje u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja  u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirano je 4 narušavanja javnog reda i mira, dok je evidentirana  jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je intervenciju u naselju Kamenica (gorjela trava - požar ugašen) i u ulici Bihaćkih branilaca ( u krugu Šipada gorjela trava i smeće - požar ugašen).

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 3 osoba u izolaciji),  Žegar ( 1 osobe u izolaciji), Ripač ( 9 osobe u izolaciji), Pritoka ( 9 osoba u izolaciji), Izačić ( 20 osobe u izolaciji), Hatinac ( 1 osoba u izolaciji), Orašac ( 10 osoba u izolaciji), Vrsta ( 13 osoba u izolaciji), Kamenica ( 4 osobe u izolaciji), Brekovica ( 18 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 9 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani  ( 5 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 13 osoba u izolaciji), MZ Ozimice II ( 6 osobe u izolaciji), Sokolac ( 8 osoba u izolaciji), Vedro Polje( 9 osoba u izolaciji),  Luke ( 11 osoba u izolaciji) , Jezero-Privilica( 9 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), MZ Ružica ( 6 osoba u izolaciji),  MZ Mali Lug ( 4 osoba u izolaciji), građani  u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su  starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.

Javna kuhinja Imaret vršila je podjelu paketa i skoro 180 toplih obroka, kao i javna kuhinja Merhamet koja je  nastavila sa podjelom prehrambenih paketa. Planinarsko društvo Horizont zajedno sa organizacijom Pomozi.ba pokrenulo je javnu kuhinju za potrebe socijalno ugroženih osoba, a tokom jučerašnjeg dana otpočelo se sa pripremama za pripremanje 130 obroka za najugroženije građane sa područja Grada Bihaća i Općine Bosanska Krupa. Crveni križ Grada Bihaća priprema također oboroke za socijalno ugrožene, a Centar za socijalni rad Bihać pored do sada podijeljenih 120 prehrambenih paketa, nastavio je sa podjelom paketa za socijalno ugrožene koji se nalaze na evidenciji centra.

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać  vršila dezinfekciju  slijedećih objekata: Vakufska banka, Ledo,Violeta, Lactalis, Vindija, Općinski sud Bihać, Kantonalni sud Bihać, Centar za nezbrinutu djecu, Zgrada Gradske uprave, Ul. Hasana Kjafije prušćaka(javne površine uz poslovne objekte koji rade), ulica Mehmed paše Sokolovića, ulica Murat bega Ibrahimpašića. Dezinfekciju prevoznih sredstava(kamioni i kombi vozila, dostavna vozila). Dječija igrališta(Ozimice I i II, gradski park, Midžića mahala, Žegarska aleja, Harmani), klupe i korpe (Bosanska ulica,Gelenderi Trg Maršala Tita, gradski park, šetnica uz Unu, otoka, Kanadski park, Žegarska aleja, Borići, Dom kulture), mostovi (gradski most, most na Ozimicama I, Pasarela, mostovi na otoci,most u gradskom parku).

Vatrogasna jedinica izvršila sapiranje i  dezinfekciju ulica u naseljima Ozimice I, Midžića mahala, ulice Džemala Bijedića, Hasana Kjafije Prušćaka, Bužimska, Hamdije Ćemerlića, Ali Fehmije Džabića, Bosanske nezavisnosti, Dobrih Bošnjana,Bosanskih Banova, Bosanske Armije. Izvršen je prevoz i postavljanje šatora za potrebe kampa Lipa.

JKP Komrad je izvršio sapiranje svih ulica u MZ Brekovica i dezinfekciju leđnim prskalicama Bosanske ulice.  ZU “Dom zdravlja“ izvršio je dezinfekciju Kazneno popravnog zavoda“Luke“.

Upravitelji zgrada vrše pojačano čišćenje i dezinfekciju objekata kolektivnog stanovanja. Na osnovu radnog naloga izvršena je dezinfekcija  11 zgrada kojima je upravitelj firma Zijo i sin, 29 zgrade kojima je upravitelj firma GTO i 17 zgrade kojima je upravitelj JU Stanouprava:

STANOUPRAVA:

BOSANSKA 10        CENTAR

BOSANSKA 13        CENTAR

BOSANSKA 18        CENTAR

BOSANSKA 19        CENTAR

BOSANSKA 23        CENTAR

BEDEM 20                CENTAR

BEDEM 22                CENTAR

BEDEM 30                CENTAR

HVO 1                                    CENTAR

HVO 2/A                    CENTAR

HVO 2/C                    CENTAR

KRUPSKA 4,6,8       CENTAR

KRUPSKA 10,12      CENTAR

NURIJE POZDERCA 1                  CENTAR

TRG MARŠALA TITA 7                CENTAR

HUSREFA REDŽIĆA 8                 D. PREKOUNJE

BRANISLAVA ĐURĐEVA 1        J.- PRIVILICA

GTO DOO     501 Slavne 4B, Centar

GTO DOO     5 Korpusa 23, Centar

GTO DOO     Borići,

GTO DOO     Bosanska 17, Centar

GTO DOO     Bosanska 14, Centar

GTO DOO     Kralja Trvtka 4, Centar

GTO DOO     Krupska 16-18, Centar

GTO DOO     Krupska 36-38-40, Centar

GTO DOO     Blok 1 D2, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO     Blok 1 D3, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO     Blok 2 D1, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO     Blok 2 D2, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO     Blok 2 D3, Dobrih Bošnjana, Ozimice II

GTO DOO     Blok 5 D1, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 5 D3, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 5 D4, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 5 D5, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 5 D6, Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 6 D1 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 6 D2 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 6 D4 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 8 D1 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 8 D2 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 8 D4 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 9 D4 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 10 D5 Trg Zlatnih Ljiljana Ozimice II

GTO DOO     Blok 12 L1, Milana Keče bb Ozimice II

GTO DOO     Mustafe Omerovića 46, Luke

GTO DOO     WBE, Branka Ćopića, Luke

 

(Upravitelj) ZIJO I SIN

Zaima Imamovića 54, Lamela A i B, (zgrada BINGO)

BJ-1, Bihaćke republike

BJ-2, Bihaćke republike

BK-2, Vejzovac bb

BK-3, Vejzovac bb

BK-4, Vejzovac bb

BK-5, Vejzovac bb

H 17 ulaz 16, ZAVNOBIH-a, Harmani

H 17 ulaz 12, ZAVNOBIH-a, Harmani

H 17 ulaz 14, ZAVNOBIH-a, Harmani

H 17 ulaz 18, ZAVNOBIH-a, Harmani

 

U toku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji migrantskog centra na lokalitetu Lipa. Grad Bihać izdvojio je 50.000 KM za uređenje lokacije, a podršku je dala i Vlada USK-a, Vlada F BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. Grad Bihać je preuzeo obavezu pripremanja parcele u vlasništvu Grada u smislu sanacije i održavanja pristupnog puta, nivelisanja i drenaže čitave parcele, izgradnje zaštitne ograde, obezbjeđivanja pitke vode i prečistača za fekalije, dezinfekciju i deratizaciju lokaliteta, te objezbjeđivanje usluge odvoza smeća.

Kanton je preuzeo obaveze u vezi aktivnosti izmještanja migranata sa ilegalnih lokacija i zdravstvenu zaštitu nakon što lokacija bude spremna za prihvat migranata. Donator, odnosno Delegacija EU u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.

Uposlenici JKP Komrad nastavili su sa čišćenjem ulica i pješačkih staza. Također, vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.

  • Radio Bihać
  • 03.04.2020 - 11:40
  • 730

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI