• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    19 °C
  • Petak, 24.05.2019 - 15:07
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Katarski jastrebovi atrakcija na Festivalu etnosportova i kulture u Istanbulu

Spektakularno natjecanje katarskih lovačkih jastrebova jedna je od najvećih atrakcija Festivala etnosporta i kulture koji se održava u Istanbulu.

Uz globalno medijsko partnerstvo Anadolu Agency (AA), Svjetska konfederacija etnosportova treću godinu zaredom održava manifestaciju čiji je cilj očuvanje tradicionalnih sportova i prenošenje tih vještina i kulturne baštine na mlade generacije.

Blizu 900 sportista tokom petodnevnog Festivala nadmeće se u ukupno 13 disciplina tradicionalnih sportova, a prvo put se održava i takmičenje skupcjenih katarskih jastrebova koji zauzimaju važno mjesto u kulturi i tradiciji u tom sijelu Zaljeva.

Drugog dana Festivala na platou Trga Yenikapi katarski stand je nezaobilazno mjesto za posjetioce koji žele vidjeti jastrebove, ali i kušati tradicionalni katarski čaj i kafu.

Katarski jastrebovi takmičit će se u disciplinama lova na 400 i 800 metara. Naime, pobjednik je onaj jastreb koji najbrže uoči plijen i stigne do njega na zadanoj udaljenosti. U prosjeku katarskom jastrebu je dovoljno 20 sekundi da uoči plijen na udaljenosti od 400 metara i da stigne do njega.

Predsjednik Udruženja Algannas Ali bin Khatem Muhammed Al-Mehshade za AA je kazao da jastrebov lov nije samo tradicionalni sport u Kataru, već i važan segment kulture u toj zemlji.

Izrazivši zadovoljstvo učešćem na Festivalu, Al-Mehshade se za poziv zahvalio predsjedniku Svjetske konfederacije etnosportova Bilalu Erdoganu.

“Više od 70 posto ljudi u Kataru se bavi tradicionalnom sportskom disciplinom jastrebovog lova. Jastren je simbol Katara i drago nam je da imamo priliku da i ovdašnju javnost upoznamo s tom tradicijom, a da ujedno i sami naučimo o etnosportovima drugih naroda“, kazao je Al-Mehshade.

Ističući kako su jastrebovi u Kataru postali i simbol prestiža, Al-Mehshade je kazao da su najbolji i najskuplji bijeli katarski jastrebovi. Ta vrsta doseže cijene na tržišti u do pola miliona dolara.

Među 13 etnodisciplina koje su se našle na Festivalu je nekoliko vrsta drevnih hrvačkih vještina, konjaničkih igara i streličarstva.

Pažnju posjetilaca posebno privlače i streličarstvo yabusame koje zauzima važno mjesto u kulturi i tradiciji Japana i najavljeno takmičenje anadolskih sokolova “dogan“ koji se smatraju jednom od najbržih vrsta ptica. Dogan lovi okomitim padom ka plijenu na tlu, a doseže brzinu i do 320 kilometara na sat.

  • AA / Radio Bihać
  • 10.05.2018 - 13:08
  • 484

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI