• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    14 °C
  • Četvrtak, 23.09.2021 - 10:27
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Kina predstavila voz koji razvija brzinu od 600 km na sat

Maksimalna brzina čini ovaj voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Qingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svijetu., ...

Kina je u utorak predstavila voz velikih brzina maglev (skraćenica od magnetska levitacija) sposoban razviti brzinu od 600 kilometara na sat, prenijeli su državni mediji, javlja Hina.

Maksimalna brzina čini ovaj voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Qingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svijetu, navode kineski mediji. Vozovi maglev lebde na kratkoj udaljenosti od tračnica koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak. Kina se tom tehnologijom služi već gotovo dva desetljeća, ali vrlo ograničeno. Tako Šanghaj ima voz maglev koji povezuje jednu zračnu luku s tim gradom.

Vozovi maglev su budućnost

Zasad u Kini nema međugradskih linija maglev koje bi se koristile blagodatima te tehnologije, no neki gradovi, a među njima su Šanghaj i Chengdu počeli su istraživanja u tom smjeru. Brzinom od 600 km na sat trebalo bi vlaku samo 2,5 sati za put od Pekinga do Šanghaja, a riječ je o udaljenosti većoj od 1000 kilometara. Za usporedbu, putovanje avionom trajalo bi tri sata, a vozom velikih brzina 5,5 sati. Vozovi maglev su budućnost i brojne zemlje od Japana do Njemačke planiraju izgraditi željezničke mreže maglev, što za sada otežavaju visoki troškovi takve tehnologije i nepodudarnost s postojećom infrastrukturom.

  • balkans.aljazeera.net
  • 28.07.2021 - 13:54

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI