• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 18.04.2024 - 05:09

Kineski grad Baise sa 3,5 miliona stanovnika zatvoren nakon 70 slučajeva koronavirusa

Kineski grad Baise s 3,5 miliona stanovnika u blizini granice s Vijetnamom u ponedjeljak je zatvoren nakon što je u njemu u posljednja tri dana otkriveno više od 70 slučajeva koronavirusa., ...

Kina, jedina velika svjetska ekonomija koja se još uvijek drži politike nulte tolerancije prema Covidu, u visokoj je pripravnosti za bilo kakvo izbijanje novih slučajeva jer je i domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Lokalni dužnosnici u gradu Baise u južnoj regiji Guangxi objavili su u nedjelju da nikome neće biti dopušteno napustiti grad, dok će stanovnici nekih četvrti biti zatvoreni u svojim domovima.

- Provest će se kontrola prometa u cijelom gradu - rekao je dogradonačelnik Gu Junyan na konferenciji za novinare, piše AFP.

Vozila i ljudi neće moći ulaziti niti izlaziti iz grada uz strogu kontrolu osoblja i bez nepotrebnog kretanja ljudi.

Stanovnici nekih četvrti u manjim ruralnim gradovima i okruzima pod Baiseovom jurisdikcijom će morati ostati kod kuće, dok drugi ne mogu napustiti svoj okrug, dodao je Gu.

Baise, koji se nalazi oko 100 kilometara od vijetnamske granice, u petak je otkrio prvi lokalni slučaj, putnika koji se vratio kući nakon što je jednu sedmicu bio na odmoru povodom lunarne Nove godine, saopćili su dužnosnici.

Od početka pandemije, Kina je izgradila žičanu ogradu duž svoje južne granice kako bi spriječila ilegalne migrante iz Vijetnama i Mijanmara, kao i potencijalne infekcije Covid-19.

Masovno testiranje stanovnika u Baiseu već je u toku, saopćile su vlasti.

  • vijesti.ba
  • 07.02.2022 - 10:52

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI