• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 05:42
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Komšić poslije sastanka s EU ambasadorima: Njemačka nije promijenila stav

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorima zemalja Evropske unije o aktuelnoj blokadi rada državnih institucija, izbornom zakonodavstvu u BiH te općim izborima koji su planirani za narednu godinu.

Na sastanku je bilo govora, potvrdio je novinarima Komšić, i o stavu koji je iznio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt kazavši da “Komšić predstavlja Hrvate, ali da su ga birali najviše Bošnjaci”.

“Razgovarali smo sa uredom kancelarkom Njemačke Angelom Merkel koja je potvrdila da Schmidtov stav nije zvanični stav Njemačke”, kazao je Komšić, dodajući da je rečeno da Njemačka ne mijenja svoju politiku prema BiH u odnosu na izjavu koju je Vlada dala 6. maja bez obzira na izjave Schmidta.

Komšić kaže da je jučer rečeno ambasadorici BiH u Njemačkoj da od Ureda kancelarke Angele Merkel zatraži odgovor na konkretno pitanje “da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promjenu politike Njemačke u odnosu na izjavu od 6. maja ove godine koju je dala Vlada Njemačke”.

“Vlada Njemačke je tada rekla šta je njena pozicija i da bi povratak konstitutivnosti bio korak nazad i jučer su potvrdili da nisu promijenili svoju politiku”, rekao je Komšić, ocjenjujući da je loše da je Schmidt zauzeo stranu jer čim se to uradi onda svi dalji potezi izazivaju sumnju.

Napominje i da ne želi sa Schmidtom ulaziti u bespotrebne rasprave te ga je pozvao da obavlja svoju funkciju visokog predstavnika i bude čuvar stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine te vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je naveo da nije nova priča pitanje ograničavanje mandata u Predsjedništvu BiH što je u medijima proteklih dana izneseno kao mogućnost da bi Ured visokog predstavnika (OHR) mogao predložiti takvo nešto.

“I ranije smo čuli takve izjave, ali Ustav BiH to pitanje je već regulirao, a pošto je Ustav aneks Dejtonskog sporazuma, Ustav može promijeniti samo Parlamentarna skupština BiH. To ne može učiniti ni visoki predstavnik jer on nema pravo da mijenja anekse”, zaključio je Komšić.

Sastanak u zgradi Delegacije EU u Sarajevu organiziran je u trenutku kada je rad bh. institucija u potpunoj blokadi jer predstavnici Republike Srpske odbijaju dolaziti na posao nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

  • bhrt.ba
  • 08.09.2021 - 13:57

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO