• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 15:51

Komšić: Temelj jednakosti i ravnopravnosti garant da će OS BiH postojati još dugo

Temelj jednakosti, ravnopravnosti i sposobnosti na kojim su Oružane snage Bosne i Hercegovine napravljene i profesionalizam kakav ste pokazivali do sada, su garant da će Oružane snage BiH postojati još dugo i da će biti iznad svake politike ili pojedinaca, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas obilježavaju 16. godišnjicu, a tim povodom je u Sarajevu održana i svečana akademija.Između ostalih, ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Prije 16 godina smo krenuli na put uspostavljanja naše zajedničke, profesionalne bosanskohercegovačke vojske. Cilj nam je bio da naša država dobije Oružane snage koje će biti formirane na principima na kojim i počivaju oružane snage članica NATO-a. Principima po kojim nije važno koje je vojnik vjere, kojoj etničkoj grupi pripada, da li se još po nečemu razlikuje od svojih saboraca. Principima po kojim su bitne samo dvije stvari - koliko je vojnik sposoban i da li je odan Oružanim snagama", istakao je Komšić.

Naglasio je da je njegova ocjena nakon 16 godina da su bili mnogo uspješniji nego što su se neki nadali i očekivali.

"Nakon 16 godina imamo profesionalnu vojsku koja ispunjava visoke standarde, koja je spremna odgovoriti mnogim izazovima i na koju sve građanke i građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni", rekao je Komšić na svečanoj akademiji.

Smatra da je niz primjera koji svjedoče uspjehu Oružanih snaga.

"Možda je dovoljno pomenuti samo vojne vježbe u kojima su ove godine učestvovale naše jedinice, a na kojima su pokazali zavisnu spremnost. Međutim, vaši uspjesi nisu samo vojni jer vaše djelovanje dopušta da napredujemo i na političkom planu", pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, rezultati pripadnika Oružanih snaga BiH "nose i proces koji se tiče ispunjavanja standarda koji će nas odvesti u NATO savez".

"A ti standardi se tiču i drugih sfera našeg društvenog života. Ti standardi su garancija da ćemo imati slobodnije i ravnopravnije društvo, da ćemo imati transparentne institucije i više pravednosti u društvu. To su standardi kojima težimo, koje od nas traže i EU i NATO, a koje ćemo teško ispunjavati bez vašeg kontinuiranog rada i zalaganja. Iako ste vi svoj posao odradili, svoje obaveze odgovorno ispunjavali, ipak su pojedinci posljednjih mjeseci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga", rekao je Komšić.

Smatra da "ne treba posebno trošiti riječi na objašnjavanje o koliko neodgovornim najavama se radi".

"Radi se o najavama opasnim po sigurnost čitave države i svih građana BiH. Javno dovoditi u pitanje postojanje naših vojnih snaga, posebno iz pozicije člana Predsjedništva BiH, institucije koja je vrhovni komandant Oružanih snaga, je vrlo ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti u našoj državi. Najbolji vaš odgovor na takve destabilizirajuće izjave je da nastavite predano raditi svoj posao, kao što ste to činili i ranije. Da ponosno nosite svoju uniformu, ispunjavate vaše zadatke i odgovorno predstavljate Oružane snage. Temelj jednakosti, ravnopravnosti i sposobnosti na kojim su Oružane snage napravljene i profesionalizam kakav ste pokazivali do sada, su garant da će Oružane snage BiH postojati još dugo i da će biti iznad svake politike ili pojedinaca i da će i dalje služiti kao primjer kakve su institucije u BiH moguće", poručio je Komšić.

  • Anadolu Agency
  • 01.12.2021 - 13:49

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI