• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 05:54
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Komšić u Glasgowu, obraća se sutra ujutro

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na UN Konferenciji o klimatskim promjenama koja se otvara danas u Glasgowu. Radi se o najvećoj takvoj konferenciji posljednjih decenija, na kojoj će prisustvovati preko 180 šefova država.

Predsjedavajućeg Komšića će danas dočekati premijer Velike Britanije Boris Johnson i generalni sekretar UN-a Antonio Guterress, nakon čega će prisustvovati sastanku lidera koji su podržali deklaraciju o zaštiti šuma.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, planirano je da Komšić održi niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Boris Johnson, predsjednik SAD Joseph Biden, princ William, i niz drugih svjetskih lidera.

Komšićevo obraćanje svjetskim liderima planirano je za utorak ujutro, kada će imati priliku govoriti o Bosni i Hercegovini i problemima sa kojima se susrećemo u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana.

UN-ova Konferencija, pod nazivom COP26, smatra se historijskim događajem u borbi protiv klimatskih promjena na kojoj se očekuje prisustvo 25.000 delegata iz cijelog svijeta.

  • vijesti.ba
  • 01.11.2021 - 12:34

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO