• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    -4 °C
  • Srijeda, 19.01.2022 - 05:44
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Konačno urađeno idejno rješenje za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću

Danas je u zgradi Vlade USK predstavljeno idejno rješenje za gradnju novog objekta bihaćkog Doma zdravlja. Radi se o zgradi sa više od šest hiljada kvadratnih metara iskoristivog radnog prostora, čija bi gradnja, prema prvim procjenama, trebala koštati oko osam miliona i 200. 000 KM sa uračunatim porezom na PDV.

"Pravu ćemo sliku imati nakon izrade građevinskog projekta, a ovo su samo prve procjene. Važno je navesti da je zemljište u vlasništvu Doma zdravlja i da će nam Grad Bihać ubrzati proces izrade urbanističke, odnosno građevinske dozvole.  Bićemo oslobođeni i plaćanja svih tih taksi. Teško je govoriti koliko će trajati kompletan preostali proces do završetka gradnje i upotrebne dozvole, ali pretpostavljamo da će za to biti potrebne oko dvije ili dvije i po godine", izjavio je Ademir Jusufagić direktor Doma zdravlja Bihać.

O  financijskoj konstrukciji ovog projekta govorio je Mustafa Ružnić, premijer USK, koji je naglasio kako se radi o kapitalnom projektu.

"Vlada USK je za sanaciju postojećeg objekta, koji je oštećen u potresu,  već izdvojila oko 800 hiljada maraka. U budžetu za 2022. godinu planirano je tri miliona, koji će na račun Doma zdravlja Bihać biti prebačeni odmah po usvajanju ovogodišnjeg Budžeta USK. Isti iznos za gradnju nove zgrade već je osigurala Vlada Federacije BiH, dok će Grad Bihać projekat podržati oslobađanjem plaćanja svih potrebnih taksi i dokumentacije. Siguran sam da će Kantonalna vlada u saradnji sa ostalim partnerima osigurati i preostala neophodna sredstva za gradnju modernog i funkcionalnog Doma zdravlja", kazao je premijer Ružnić.

Da će kroz nekoliko dana biti riješeno pitanje neadekvatnih uslova u COVID-ambulanti, potrđeno je iz bihaćkog doma zdravlja.

"Dogovoreno je da privremeno u drugi prostor izmjestimo dispanzer za plućne bolesti, kako bismo pacijentima suspektnim na COVID-19 osigurali dostojanstvene uslove za pregled. Moja izjava o uvezivanju kontejnera je možda i namjerno pogrešno protumačena, iako je prostor COVID-ambulanti i u nekim većim gradovima riješen upravo na takav način. Nema veze, to zaboravljamo i idemo u pravcu da našim pacijentima osiguramo što bolje uslove za liječenje", riječi su Murisa Halkića, ministra zdravstva.

Uslijedit će procedura pribavljanja urbanističke dozvole, a nakon toga će se pristupiti izradi građevinskog projekta koji bi trebao biti okončan najkasnije do polovine ove godine, kada bi trebala i početi gradnja novog objekta bihaćkog Doma zdravlja.

  • Radio Bihać
  • 11.01.2022 - 15:30

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO