• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 23.05.2019 - 19:12
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Konvoj sa migrantima vraća se na područje Kantona Sarajevo

Prema odluci koju je navodno jutros donijela Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio informaciju. Rekao da je u pitanju klasična politika nepoštivanja Ustava BiH, ...

Konvoj sa izbjeglicama koji je naredbom komesara MUP-a HNK zaustavljen u blizini Konjica, javlja novinar Dnevnog avaza s lica mjesta, vraća se prema Ivan-sedlu, na područje Kantona Sarajevo. Kolona autobusa sa izbjeglicama koji su danima boravili u parku kod Vijećnice u centru Sarajeva, pod policijskom pratnjom krenula je jutros iza 7.00 sati prema Mostaru.

Vlada HNK navodno je jutros donijela odluku da se izbjeglice vrate u Sarajevo. Konvoj sa izbjeglicama mora napustiti područije HNK, a ukoliko to ne urade, rečeno im je da će intervenirati Specijalna jedinica MUP-a. Konvoj će se vratiti na Ivan-sedlo, na dio koji pripada Kantonu Sarajevo. 

Da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavilo konvoj izbjeglica koje su krenule ka Izbjegličkom centru u Salakovcu i to po nalogu Vlade HNK, za Faktor je potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

- To je raspad ustavno-pravnog sistema. Ja to nisam nikad vidio! Predsjedništvo BiH mora da vidi nešto hitno. Kako će HNK zabraniti da institucija BiH u svoj objekat dole smjesti izbjeglice? Ovo je pitanje funkcioniranja ustavnopravnog sistema, to je pitanje Predsjedništva BiH sada, da vide hoće li se poštovati ustavno-pravni sistem u ovoj državi ili neće. To je izvan mog resora. To nema veze sa bezbjednosti. To je klasična politika i nepoštivanje Ustava BiH i institucija BiH. Šta to sada znači, da imamo dole instituciju, a ne možemo je koristiti – kazao je Mektić.

  • avaz.ba / faktor.ba / Radio Bihać
  • 18.05.2018 - 09:53
  • 2341

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI