• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 19.04.2024 - 11:44

Kosovska policija na granici sa Srbijom zbog registarskih tablica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi akcije na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova a koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma o slobodi kretanja.

Ovo je na svom Facebook nalogu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

- MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma isteku od 14. septembra 2016. godine, donio odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama - navodi Svecla.

Dodaje se da je MUP preuzeo sve neophodne mjere za očuvanje mira na graničnim prijelazima.

Kosovski mediji prenose kako se na dva prijelaza na severu, Jarinje i Brnjak, nalaze pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova.

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine, prema kome su ukinute srpske tablice s oznakama gradova na Kosovu, kao naprimjer PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na KS ili RKS.

Međutim, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamijene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Recipročne mjere prema Srbiji je u nekoliko navrata najavljivao i premijer Kosova Albin Kurti.

  • vijesti.ba
  • 20.09.2021 - 11:04

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI