• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 13:54

Lavrov pred novinarima u Moskvi iznio uslov za kraj rata u Ukrajini

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi iznio je nove uslove za kraj rata u Ukrajini gdje je poručio da će sukob prestati tek kada Ukrajina više ne bude vojna prijetnja Rusiji.

Lavrov je rekao da je zabrinutost njegove zemlje za sigurnost jedan od glavnih razloga za rat, koji je započeo ruskom invazijom u februaru 2022.

"Ukrajina, kao i svaki drugi teritorij koji graniči s Rusijom, naravno, ne bi trebala biti domaćin vojne infrastrukture koja predstavlja izravnu prijetnju našoj zemlji", rekao je raspravljajući o tome što bi bilo potrebno za okončanje rata.

Dodao je da ciljevi specijalne vojne operacije nisu izmišljeni, već su definisani temeljnim, legitimnim sigurnosnim interesima Ruske Federacije.

Njegove izjave dolaze u trenutku kada se nastavljaju špekulacije da bi ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro mogao pokrenuti još jednu mobilizaciju kako bi pokrenuo novu ofanzivu u Ukrajini.

Procjena Instituta za rat je da nedavni znakovi u Rusiji upućuju na to da bi Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u nadolazećim danima, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je najavio da će Putin izdati direktivu o provođenju velikih vojnih reformi u sljedećih nekoliko godina.

U sedmicama koje su prethodile novoj godini, dužnosnici iz Ukrajine i Rusije sugerisali su da su otvoreni za mirovne pregovore. Međutim, nijedna stvarna šansa za mirovne pregovore nije uspjela dobiti zamah jer se strane nisu slagale oko osnovnih pitanja kao što je priznanje četri ukrajinskih teritorija Donjecka, Hersona, Luhanska i Zaporižje, koje je Putin anektirao u septembru.

Podsjećamo, ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine komentarisalo je izjavu Lavrova o tome da su pregovori sa Volodimirom Zelenskim nemogući te su poručili kako je problem u drugoj strani, a ne Kijevu.

Glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko izjavio je kako Rusija zapravo nikada nije bila ozbiljno zainteresovana za pregovore već su od početka invazije stvarale dimne zavjese kako bi pripremili još jedan teroristički napad.

"Dobra vijest je da naši partneri dugo ne obraćaju pažnju na ono što govore u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije. Ukrajina je dobila široku međunarodnu podršku za formulu mira koju je predložio predsjednik Zelenski", rekao je Nikolenko.

Naglasio je kako formula mira predstavlja sveobuhvatan dokument u deset tačaka koji će pomoći obnavljanju mira na tlu Ukrajine.

"Svidjelo se to nekome u Kremlju ili ne, Rusija će morati slijediti formulu mira. Ukrajina će pobijediti, a Rusija izgubiti. Ne može postojati drugi jezik", poručio je.

  • klix.ba
  • 19.01.2023 - 09:56

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE VIJESTI

OBAVIJESTI

VIDEO