• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    2 °C
  • Nedjelja, 29.11.2020 - 01:59
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Lijepo vrijeme donosi povećan broj migranata na granice BiH

Graničnoj policiji BiH nedostaje 446 policijskih službenika

Broj državljana visokog migracijskog rizika koji su spriječeni ili su ušli u BiH iz Srbije i Crne Gore početkom 2019. godine mnogo je veći nego u istom periodu prošle godine, rečeno je za Klix.ba u Graničnoj policiji BiH.

Iz Granične policije su nam kazali da, kao i što su najavljivali, u zadnjih sedam dana s poboljšanjem vremenskih uslova značajno je povećan pritisak migranata na granicu BiH u odnosu na prethodna dva mjeseca. 

"Stanje na granici je složeno i bez ozbiljnije podrške u broju službenika i specijalističkoj opremi. Situacija će se usložnjavati s povećanim pritiskom migranata. Istovremeno, svakodnevno na područje Grčke dolaze migranti i mi očekujemo povećan pritisak i u narednom periodu", rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Duljković. 

Kako saznajemo, Graničnoj policiji BiH nedostaje 446 policijskih službenika, što znači da su značajno umanjeni ljudski resursi koji se mogu angažirati na poslovima nadzora državne granice. 

"Uz maksimalno korištenje tehničkih sredstava, stalnim prisustvom na najkritičnijim tačkama nastojimo uz pomoć policijskih službenika iz drugih agencija onemogućiti nezakonit prelazak migranata. Obzirom na činjenicu da od oktobra 2017. godine provodimo pojačane mjere u skladu sa Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica ove policijske agencije koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, jasno je da su naši resursi značajno oslabljeni. Policijski službenici GPBiH raspolažu osnovnom policijskom opremom", dodala je Dujković. 

Granična policija BiH posjeduje različite vrste specijalističke opreme za obavljanje poslova graničnih provjera i nadzora granice, a obnavljanje opreme se obavlja se u skladu s mogućnostima. Novija i savremenija specijalistička oprema svakako bi doprinijela učinkovitijem nadzoru granice, međutim s novonastalom složenom situacijom s migrantima, ta pomoć je bila minimalna.

U aprilu 2019. godine GP BiH će zaposliti 100 policijskih službenika u činu "policajac" koji završavaju osnovnu obuku u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, što će djelimično umanjiti problem kadrovskog manjka.

  • klix.ba / Radio Bihać
  • 20.02.2019 - 13:29
  • 476

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI