• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    12 °C
  • Četvrtak, 23.05.2019 - 19:36
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Ljekari bez granica i Međunarodna agencija za migracije u Bihaću

Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Smail Dervišević: Čekaju nas tri poroda, tri operacije tumora i kemoterapija koju nema ko da plati, ...

Danas je u Bihaću održan sastanak predstavnika zdravstvenih ustanova, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK, sa predstavnicima UNHCR-a, Ljekara bez granica i Međunarodne agencije za migracije. Sagledani su svi aspekti migrantske krize u USK i dogovorena intenzivna suradnja na stabilizaciji trenutnog stanja koje je izmiče kontroli.

Predstavnici Međunarodne agencije za migracije imaju donatore za sekundarne i tercijarne zdravstvene usluge prema migrantima, ali samo za pripadnike ranjivih kategorija. A svakodnevna zdravstvena usluga pruža se vojno sposobnim samcima, kojih je najviše, a koji ne spadaju u ranjive kategorije.

- Do sada je u Kantonalnoj bolnici bilo oko 100 pacijenata migranata sa različitim oboljenjima. Trenutno nas čekaju tri poroda i tri operacije tumora, nakon čega slijedi  kemoterapija koju nema ko da plati. Naš poziv je human i mi se trudimo pomagati, ali u granicama svojih mogućnosti. Liječenje im ne naplaćujemo kao strancima nego  kao bh. državljanima, jer ne želimo zarađivati na njihovoj muci, ali ipak moramo pokriti vlastite troškove, kazao je Smail dr. Dervišević, direktor  Kantonalne bolnice u  Bihaću.

Situacija je najkritičnija u kladuškom Domu zdravlja.

- Mi dnevno imamo 30 do 50 intervencija i ne možemo više dalje ovako. Razumijemo  da za sve postoje procedure, ali mi na terenu ne možemo čekati - kazao je Senad dr. Okanović, direktor Doma zdravlja Velika Kladuša.

Na izmaku snaga je i osoblje Doma zdravlja Bihać.

- Ja u ovakvim uvjetima ne mogu slati više timove u „đački dom“ među migrante. Zbog obaveze prema njima ne mogu pokriti potrebe prema našim građanima. S druge strane, ja ne mogu narediti  ljekarima da rade posao koji im nije redovan i za koji ih ne mogu platiti, ma kako oni humani bili - kazala je Anela Kasumović Softić, direktorica Doma zdravlja Bihać.

Ljekari bez granica otvaraju predstavništvo u Bihaću i bit će tu nekoliko mjeseci. Neće dovoditi ljekare i drugo osoblje iz drugih zemalja, nego će preuzeti ljekarske timove iz naših domova zdravlja i snosit će i nabavku lijekova za te pacijente.

I UNHCR širi svoje predstavništvo i od sutra će predstavnici svih relevantnih institucija svakodnevno komunicirati, kako bi se situacija koliko-toliko stavila pod kontrolu. U međuvremenu radit će se na adaptaciji prostora Agrokomerca, kako bi se svi migranti smjestili na jedno mjesto, što će umnogome olakšati i zdravstvenu brigu   prema njima.

Prema sadašnjim procjenama zbog sporosti državnog aparata, premještanje migranata iz bihaćkog „đačkog doma“ i velikokladuškog šatorskog naselja u prostor Agrokomerca, desit će se tek za dva mjeseca. Pred nama je dugo toplo ljeto i brojne bolesti koje su oni sa sobom donijeli. Ipak, ostaje nada da će Ljekari bez granica sutra sa Ministarstvom zdravstva rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona potpisati ugovor o suradnji, preuzeti finacijske obaveze i naše ljude koji već rade sa migrantima, kako bi se te bolesti makar sporije širile.

  • Radio Bihać
  • 13.06.2018 - 14:50
  • 477

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI