• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Nedjelja, 28.04.2024 - 12:38

Međunarodni mediji pokušavaju se izboriti sa zabranom ulaska u Gazu

Novinari koji žele izvještavati o napadima na Pojas Gaze traže načine kako zaobići zabranu ulaska koju su im nametnuli Izrael i Egipat. Predstavnici međunarodnih medija žale se da ne mogu sveobuhvatno prenijeti zbivanja na terenu jer su Izrael i Egipat novinarima zatvorili granične prelaze Erez i Rafah, piše Gardijan.

Udruženje stranih novinara koji rade u Izraelu (FPA) poduzelo je korake da podnese zahtjev za "pravne puteve" nakon što su ignorirane molbe podnesene izraelskom vladinom uredu za medije i vojsci da novinari uđu u Gazu.

U priopćenju FPA-e podsjeća se da je Izrael dopustio ulazak u Gazu tokom i nakon ranijih sukoba. Podsjećaju i na odluku izraelskog Vrhovnog suda iz 2008. godine da se novinarima ne smije braniti ulazak u Gazu, te ističu:

"FPA očekuje od izraelske Vlade i vojske da dopuste novinarima slobodno izvještavanje."

U izjavi se također poziva na povećanje kvote ograničenog broja "pridruženih novinara" koju određuje vojska. Izrael, koji je uveo razne zabrane na vijesti o Gazi unutar zemlje, ne dopušta prolaz u Pojas Gaze kroz granični prelaz Erez, koji je zatvoren od 7. oktobra i pod kontrolom je izraelske vojske.

Govoreći za Gardijan, dopisnik britanskog Kanal 4 Vijesti Sekunder Kermani je rekao: "Izuzetno je frustrirajuće ne moći dokumentirati užasne scene u Gazi iz prve ruke."

Također je naglasio da srećom ima palestinskih novinara koji pišu vrlo važne vijesti.

Kermani je izjavio da bi nezavisan pristup Gazi omogućio dublje ispitivanje mnogih tvrdnji i protivtužbi i bolje razumijevanje unutrašnje dinamike u blokiranoj palestinskoj enklavi.

"Posljedice ovog rata osjećat će se u mnogim dijelovima svijeta još mnogo godina. Vrlo je važno da međunarodni novinari to mogu ispitati", kazao je Kermani.

Džejmi Vilson, urednik Gardijana za međunarodne vijesti, rekao je da je ovo teško pitanje za medijske organizacije.

"Želimo pružiti sveobuhvatne vijesti s terena, ali situacija u Gazi je izuzetno opasna", rekao je Vilson.

Naglasio je da bi Izrael odluku o tome hoće li poslati reportere u regiju trebao prepustiti medijskim organizacijama, umjesto da direktno sprečava članove međunarodnih medija da uđu u Gazu.

"Neprisustvovanje na licu mjesta čini izvještavanje puno težim. Ništa nije bolje u ratnom izvještavanju od korištenja vlastitih očiju i ušiju", naveo je BBC-jev urednik Džeremi Boen.

S druge strane, Ured za medije povezan s Vladom u Pojasu Gaze objavio je da je broj novinara ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao na 89.

  • Anadolija
  • 14.12.2023 - 16:58

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI