• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    16 °C
  • Srijeda, 19.06.2019 - 23:20
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Mektić, Ružnić, Koričić i Fazlić u Sarajevu razgovarali o migrantskoj krizi

Najavljeno još snažnije uključivanje državne vlasti u zbrinjavanju migranta

Premijer Ružnić insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji migranti i dalje koriste, ...

U Sarajevu su jučer u Ministarstvu sigurnosti BiH sa ministrom Draganom Mektićem razgovarali premijer USK Mustafa Ružnić, policijski komesar USK Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sastanak je organizovan u skladu sa zaključcima sa zadnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, koji je održan 5. novembra 2018. godine.

Radnom sastanku u Sarajevu prisustvovala je i državna ministrica za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac, a ministri Mektić i Borovac su obećali da će USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata.

Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u Kanton. Premijer Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji migranti i dalje koriste. Ministar Mektić je najavio da će o ovome upoznati Vijeće ministra BiH, te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata može pogoršati sigurnosnu, zdravstveno-epidemiološku i humanitarnu situaciju na području Kantona.

“Zatražili smo da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać čiji su kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz objezbjeđivanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede. Također, tražimo da se zaustavi dolazak novih migranata iz Sarajeva talgo vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da se ograniči broj migranata koji mogu boraviti u USK, proporcionalno smještajnom kapacitetu ovog Kantona“, istakli su gradonačelnik Fazlić, premijer Ružnić i komesar Koričić.

Nakon sastanka državni ministar sigurnosti sazvao je sjednicu Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na kojem su analizirali situaciju, te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Konstatovano je da je otvaranjem prihvatnih centara BIRA u Bihaću i Ušivka kod Sarajeva, poboljšana situacija sa smještajem migranata, a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću. Vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje problema na području ove općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite ranjivih kategorija migranata.

  • Radio Bihać
  • 09.11.2018 - 09:11
  • 237

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI