• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 24.03.2023 - 06:29

Mesić: Što prije učiniti korake koji će pomoći BiH da se uključi u EU integracije

Bilo bi dobro da se što prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se što prije uključi u euroatlanske integracije, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Kazao je to komentirajući "Apel za spas BiH" koji je sačinio zajedno sa članovima posljednjeg Predsjedništva SFRJ Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim.

Rekao je da je situcija složena, ali da nije dramatično eskalirala i da se može "protezati u raznim pregovorima".

Mesić je gostujući u emisiji "Aktuelno" BIR televizije rekao da je apel otišao na mnoge adrese u Evropi i svijetu, te da imaju povratne informacije.

"Ako ništa drugo natjerat ćemo ljude da misle. Ja sam smatrao da moramo ići u radikalne promjene, jer situacija da se na nacionu sve rješava pokazalo se da to nije niti evropski niti demokratski", rekao je Mesić.

Istakao je da BiH nije u fokusu svjetske javnosti i da se ne čine napori da bi se pokrenuli procesi, međutim kaže da se međunarodni faktori mogu osloboditi odgovornosti, jer se ide tamo gdje je urgentno i tamo gdje je opasno za svjetski mir.

"Za sada BiH nije prioritet", naglasio je Mesić.

Mišljenja je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik "istureni igrač, uporni, koji svu odgovornost preuzima na sebe".

"Mislim da se mora smoći snage da se takvi slučajevi eliminiraju iz politike", rekao je Mesić.

Stava je da treba promijeniti model rješavanja problema u BiH pa makar to bila i promjena Dejtonskog sporazuma. Mesićev prijedlog je građanska država, što je istaknuto i u apelu.

"Ako je BiH građanska država, a ne država koja je bazirana na etnikumu onda je u modelu drugih evropskih država koje su građanske", naglasio je Mesić.

  • index.ba
  • 28.02.2022 - 12:39

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI