• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Nedjelja, 28.04.2024 - 23:21

Milorad Dodik: Dogovora nema

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, je danas u Sarajevu izjavio da lideri vladajućih stranaka nisu postigli saglasnost oko usvajanja paketa zakona o sprečavanju terorističkih aktivnosti i pranja novca, iako je taj paket gotovo bio usaglašen. Posebno su se nesuglasice pojavile u vezi zakona o sudovima.

Dodik je istakao da se problem tiče lokacije apelacionog odjeljenja, budući da SNSD smatra da to treba biti u Banjaluci, dok partneri iz Federacije BiH tvrde da može biti u Republici Srpskoj, ali ne i u Banjaluci. Dodik je kritikovao tu nesuglasicu i upitao zašto je Banjaluka neprihvatljiva ili problematična, što smatra nekorektnim. Ovo je rečeno na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Dodik je takođe najavio formiranje radne grupe za izradu i izmjene Izbornog zakona, dok je istaknuto da će Federacija BiH morati da reši svoje nesuglasice u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH sa svog teritorija, dok Republika Srpska ostaje pri svom prethodno zauzetom stavu o izboru srpskog člana sa teritorije Republike Srpske. Izrazio je žaljenje što nisu uspeli da postignu saglasnost o ovom paketu zakona, iako je sastanak označen kao ključan. Takođe je naglasio da je Republika Srpska želela da ispunjava očekivanja Brisela, ali to, nažalost, danas nije bilo moguće.

Na sastanku su bili prisutni predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri "trojke" koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto. Takođe su prisustvovali potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

  • federalna.ba/radiobihac.com
  • 26.10.2023 - 12:07

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI