• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Subota, 02.12.2023 - 19:44

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i ove godine podržava razvoj kulture i zaštitu nacionalnih spomenika

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Edvin Alijanović danas je u zgradi Vlade USK  potpisao ugovore o financijskoj podršci  iz dva kapitalna granta. Radi se o  Grantu za obnovu kantonalnih institucija kulture i Grantu za obnovu kulturnog naslijeđa, nacionalni spomenici.

Potpisan  je Ugovor sa Kantonalnom i  univerzitetskom bibliotekom , koji su dobili sredstva iz tekućeg granta za obnovu kantonalnih institucija u iznosu od oko 25 hiljada KM i prema riječima direktorice Mirele Midžić,  iskoristit će ih za unutarnje uređenje zgrade.

Kada je u pitanju Grad Cazin,  sredstva iz tekućeg granta za obnovu kulturnog naslijeđa, nacionalnih spomenika,...sredstva su dodijeljena  za obnovu  nacionalnog spomenika, - kuća Ibre Alagića.

„Dodijeljeno nam je 50 hiljada KM, a pošto smo mi već iz različitih fondova osigurali preko 60 hiljada KM, ova sredstva Ministarstva će nam dobro doći da nastavimo planirane  radove“, riječi su direktora Centra za kulturu i turizam Ermina Beganovića.

Radi se o dva vrlo važna kapitalna granta i sredstvima u iznosu od 300.000 KM. Za sredstva iz ovih grantova mogli su aplicirati svih osam gradova i općina Unsko-sanskog kantona.

„Dali smo mogućnost gradovima i općima USK da sami odluče koji će to projekti biti u koje će utrošiti osigurana sredstva. Očekivali smo da će za ova sredstva aplicirati svi gradovi i općine . Međutim, to se nije desilo i sredstva su  u iznosu od 300.000 KM podijeljena  institucijama za razvoj kulture i zaštitu nacionalnih spomenika u samo nekoliko gradova i općina“, izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Edvin Alijanović

Narednih dana iz Ministarstva  obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK planiraju obići ustanove, koje su uključene u ove projekte.

  • Radio Bihać
  • 17.11.2023 - 14:41

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI