• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    0 °C
  • Srijeda, 14.04.2021 - 05:50
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Ministarstvo sigurnosti BiH: Ilegalne migrante iz Lipe vratiti u Biru!

Na sjednici Operativne grupe prezentirana instrukcija Ministarstva sigurnosti BiH

Postavljanje šatora u Lipi u aprilu mjesecu 2020. godine

Nakon što je jučer Vijeće ministara proglasilo Lipu zvaničnim centrom za smještaj migranata, danas traže njihovo "privremeno" vraćanje u Biru, ...

U Bihaću je danas održana hitna sjednica Operativne grupe za kontrolu nad migrantskom krizom u USK, zbog jučerašnje odluke Vijeća ministara BiH koje je jednoglasno proglasilo kamp u Lipi zvaničnim centrom za smještaj migranata.

Na sjednici Operativne grupe je pročitana instrukcija iz Ministarstva sigurnosti BiH, prema kojoj bi ilegalni migranti koji borave u Lipi, trebali biti vraćeni u improvizirani centar za njihov smještaj u nekadašnjoj Bihaćkoj industriji rashladnih aparata u gradskoj zoni, gdje bi trebali boraviti dok se u kampu Lipa ne stvore uslovi za njihov dalji boravak.

Podsjetimo da je kamp Lipa formiran u aprilu mjesecu ove godine i da je tada Vijeće ministara BiH preuzelo obavezu da osigura uslove za boravak migranata u Lipi i tokom zimskih mjeseci.

Prema instrukciji Ministarstva sigurnosti koja je danas prezentirana u Bihaću, proces izmještanja migranata iz Lipe u Biru bi trebala da organizira Služba za poslove sa strancima, a javni red i mir tokom vraćanja migranata u Biru treba da osigura MUP USK.

Iako o tome nije donesena odluka, na sjednici Operativne grupe je rečeno da bi sutra trebala biti sazvana vanredna sjednica Skupštine USK, kako bi se raspravljalo o ovom pitanju. Svi članovi Operativne grupe su odlučno protiv vraćanja migranata u Biru.

U prilogu su izjave premijera USK Mustafe Ružnića i savjetnika gradonačelnika Bihaća Edina Moranjkića.

  • Radio Bihać
  • 22.12.2020 - 14:28
  • 292

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI