• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 29.03.2024 - 11:12

Ministri vanjskih poslova EU danas će razgovarati o Zapadnom Balkanu

Debata se neće odnositi samo na evropski put država regiona, već na geostrateški pristup EU Zapadnom Balkanu, a jedna od ključnih tačaka biće i dijalog Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prethodno će obavijestiti ministre vanjskih poslova država članica o napretku u tom dijalogu i planiranom nastavku pregovora na najvišem nivou narednog mjeseca, koji je u planu.

 

Stabilnost regiona

Dio debate ministara vanjskih poslova biće posvećen uticaju trećih zemalja na države regiona, jer u Briselu priznaju da se situacija posljednjih godina značajno promijenila i žele da povećaju svoj smanjeni uticaj.

“EU ne pretenduje da bude jedina prisutna u regionu, ali je važno da budemo prisutni i da budemo vodeći igrač”, rekao je visoki zvaničnik Unije.

On je objasnio da u Briselu postoji velika zabrinutost zbog zastoja u proširenju, jer smatraju da je ona dovela do dodatnih frustracija u regionu i zbog toga su uvjereni da EU mora biti prisutnija i angažovanija na Zapadnom Balkanu.

U Evropskom savjetu dodaju da je to strateški interes EU, objašnjavajući da stabilnost regiona utiče i na stabilnost cijele Evrope.

  • rtvusk.ba / Radio Bihać
  • 10.05.2021 - 10:59

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI