• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Petak, 01.03.2024 - 19:09

Ministrica obrazovanja i nauke FBiH u posjeti USK-u

Danas i sutra u posjeti Unsko-sanskom kantonu boravi delegacija Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

U zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona danas je održan radni sastanak.

„Prije svega obavili smo razgovor sa Premijerom, koji nas je upoznao o trenutnim aktuelnostima i projektima na kojima rade, na usvajanju budžeta, koje će biti vrlo brzo. Danas ćemo imati i sastanak sa Ministrom obrazovanja gdje ćemo razmijeniti iskustva i pričati o eventualnim projektima koji je će svakako biti, ne samo u ovoj godini već i u narednom mandatnom periodu, gdje možemo unaprijediti tu saradnju koja je i do sad postojala, gdje ćemo i mi sa svoje strane reći koji su to projekti trenutno na kojima radimo gdje bi itekako bilo značajno da se i Unsko-sanski kanton uključi u smislu potraživanja veće podrške federalnog ministarstva kroz nove projekte i programe koje ćemo raspisati putem javnih poziva već od aprila“, kazala je Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH.

„Danas smo ugostili Federalnu ministricu obrazovanja i nauke i u jednom konstruktivnom razgovoru smo pričali o mogućnostima da naš kanton, da naše resorno ministarstvo učestvuje na određenim projektima kroz javne pozive koje će raspisivati Federalno ministarstvo. Mi smo i sada na neki način u vezi sa federalnim ministarstvom obrazovanja na načiin da oni subvencioniraju kupovinu udžbenika na našem kantonu za našu djecu. Ta saradnja po tom i drugim segmentima po javnim pozivima ovog ministrstva, mi ćemo učestvovati na tim javnim pozivima i tražioti svoje mjesto onako kako smo rekli na nivou Federacije u svim resorima. U narednom periodu očekujemo posjetu i drugih ministra i samog premijera Federacije gdje želimo konkretizirati određene stvari kao Vlada USK-a jer o tome govorimo u poslijednje vrijeme da ovaj kanton zaslužuje veću podršku viših nivoa vlasti“, izjavio je Nijaz Hušić, premijer USK-a.

Ministrica Duraković sutra će u Bihaću prisustvovati i Konferenciji bosanskohercegovačkih djevojaka i žena u STEM-u „fem.STEM 2024.“.

  • Radio Bihać
  • 09.02.2024 - 15:22

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI