• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Četvrtak, 28.03.2024 - 10:20

MUP USK: Uskoro konkurs za zapošljavanje 108 policijskih službenika

Vlada USK i Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova usvojili su odluku o zapošljavanju 108 mladih policijskih službenika. Prema najavama, za ovu aktivnost u  Budžetu za narednu godinu bit će osigurano oko 500 hiljada KM, a u konkursnu proceduru će se krenuti odmah.

"Na osnovu  prethodnih iskustava,  zaključili smo da moramo ojačati vlastiti policijski sistem. Potvrdila nam je to i situacija sa migrantima i izbjeglicama, a uskoro nam i određeni broj policijskih službenika  odlazi  i  u penziju ", riječi su Nermina Kljajića ministra unutrašnjih poslova USK.

Ministar Kljajić je najavio zapošljavanje ukupno 350 policajaca u naredne  tri godine i nabavku dodatnog naoružanja i opreme.

"Pored penzionisanja i migrantske krize, nažalost u situaciji smo da ne možemo i ne smijemo ignorisati poruke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Pandemija koronavirusa nam je također ukazala na potrebu za većim brojem policijskih službenika, odnosno skromniju materijalno - tehničku opremljenost. Zato ćemo naredne godine osigurati sredstva i za nabavku neophodne opreme, kao i naoružanja", izjavio je Kljajić.

Pitanja za predstojeće konkursno testiranje bit će javno objavljena i dostupna svim kandidatima starosti od 18 do 27 godina, potvrđeno je u Upravi policije USK.

"Prvi dio testa bit će opće znanje, potom će uslijediti testiranje poznavanja zakona i propisa potrebnih za radna mjesta na koja policijski službenici  žele aplicirati. Poslije toga, testiramo fizičku spremnost i upućujemo kandidate na ljekarski pregled", naglasio je Adnan Beganović glasnogovornik Uprave policije USK.

Nakon testiranja, najuspješniji kandidati će biti upućeni na petomjesečnu obuku u Policijskoj akademiji  Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

  • Radio Bihać
  • 20.10.2021 - 11:05

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI