• 92.3 MHz - 94,7 MHz
  • Bihać
    20 °C
  • Ponedjeljak, 02.08.2021 - 20:56
Radio Bihać | 24 sata dnevno na frekvencijama 92,3 i 94,7 MHZ

Na prijetnje neodržavanja izbora 2022. godine, delegacija EU odgovora: "Svaki bojkot bio bi neprihvatljiv"

Iz Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini jučer su poručili da bi "svaki bojkot izbora 2022. bio neprihvatljiv" i pozvali političke aktere da ne propuste priliku ukazanu 2021. godine za provođenje prijeko potrebnih reformi.

“U više navrata smo naglasili da 2021. kao neizborna godina predstavlja jedinstvenu priliku za provođenje prijeko potrebnih ustavnih i izbornih reformi. Ovaj reformski proces potreban je kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana u BiH, uz potpunu provedbu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić - Finci', kao i da bi se uklonili nedostaci u izbornom procesu primjenom preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope te relevantnih mišljenja Venecijanske komisije”, naveli su iz Delegacije EU u BiH za N1.

Proces reformi moraju predvoditi domaći akteri, transparentno i inkluzivno, uz uključivanje institucija putem Interresorne radne grupe, poručili su.

“Uloga Evropske unije i naših međunarodnih partnera je da pružimo tehničku i stručnu podršku ovom važnom procesu. U tom smislu, zajedno s našim međunarodnim partnerima, održavamo redovne sastanke sa svim političkim akterima kako bismo pomogli u pronalaženju rješenja koja su zasnovana na principima dijaloga, saradnje i kompromisa”, dodali su.

U vezi s opštim izborima 2022. godine, očekivanju su da se trebaju provesti u skladu s unaprijeđenim ustavnim i izbornim okvirom, naveli su.

Podsjećamo, sve su glasnije špekulacije da će prvenstveno HDZ nastojati blokirati održavanje izbora 2022. godine ukoliko se ne udovolji njegovim zahtjevima za promjene izbornog zakonodavstva. Na tragu tih prijetnji je i poruka Gordana Grlića Radmana, šefa diplomatije susjedne Hrvatske, kako je zabrinut da će, ako se tokom ove godine ne izmijeni Izborni zakon, “doći do velike političke krize 2022. godine".

  • slobodna-bosna.ba / Radio Bihać
  • 15.06.2021 - 12:18

TAGOVI

POVEZANE VIJESTI